Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Onderzoekers richting bedrijfsleven

19 januari 2005

De ministers Brinkhorst (EZ) en Van der Hoeven (OCW) hebben woensdag 19 januari in Den Haag de aftrap gegeven voor de Casimir-experimenten. Doel van de experimenten is de mobiliteit van onderzoekers te vergroten en meer uitwisseling van onderzoekers tot stand brengen tussen bedrijven en publieke kennisinstellingen. Tijdens de bijeenkomst kregen onderzoekers, bedrijven en kennisinstellingen groen licht voor in totaal 17 verschillende projecten.

EZ en OCW willen met deze subsidiemogelijkheid de mobiliteit van onderzoekers aanjagen. Verder wordt deze mobiliteit gezien als een middel om het beroep van onderzoeker aantrekkelijker te maken. Er is in ons land bijvoorbeeld een tekort aan bèta-opgeleide onderzoekers. Minister Brinkhorst is blij met deze experimenten. Volgens hem is door de kloof tussen de kennisontwikkeling en kennistoepassing te groot. 'We moeten slimmer werken. Het stimuleren van de mobiliteit of het uitwisselen van personeel tussen beide werelden is dus van groot belang.'

De experimenten komen met name van grote bedrijven en technische universiteiten. Ook zijn er een paar voorstellen waarbij technostarters of mkb-ers betrokken zijn. Kern is om onderzoekers tijdelijk bij bedrijven onder te brengen, of vice versa. Mobiliteit en de mogelijkheid de loopbaan als onderzoeker tijdelijk op een andere plek voort te zetten maakt de onderzoeksbaan immers aantrekkelijker en veelzijdiger hetgeen aantrekkingskracht van de onderzoeksbaan verhoogt en de arbeidsmarktkansen van de onderzoeker verbetert.

Het Deltaplan Bèta-Techniek stelde voor 2004 een aantal zogenaamde Casimir-experimenten op het terrein van publiek private mobiliteit van onderzoekers in het vooruitzicht. Dit plan biedt een brede aanpak om het dreigende tekort aan bèta-technici te keren. Inmiddels zijn de 17 casimir-experimenten toegekend. Deze experimenten zijn gefinancierd vanuit het Platform Bèta/Techniek en EZ-middelen. Deze experimentenlijn is geheel door EZ en Senter opgezet, begeleid en afgehandeld. Er wordt nu een regeling onder regie van EZ, OCW, NWO, Deltapunt en SenterNovem opgesteld. NWO is de uitvoerder van deze regeling.

..............................