GroenLinks

Europese minimumrechten verdachten eindelijk in aantocht

Vrouwe justitia 19 januari 2005

"Als strafvervolging op EU-niveau wordt georganiseerd, moeten ook burgerrechten Europees geregeld worden", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg in 2001. Drie jaar na invoering van het Europees arrestatiebevel, zijn eindelijk afspraken over minimumrechten voor verdachten in aantocht.

De drang naar daadkracht na de aanslagen van 11 september 2001 resulteerde o.a. in een versnelde invoering van het Europees arrestatiebevel. Dat betekent dat lidstaten elkaars uitleveringsverzoeken honoreren zonder uitgebreide toets op de rechtsgang. "Parallel aan het stroomlijnen van de strafvervolging hadden afspraken gemaakt moeten worden over rechten van verdachten. Daar was toen in de sfeer van streng, strenger, strengst helaas geen ruimte voor. Gelukkig wordt nu eindelijk een begin gemaakt dit hiaat te vullen", aldus Buitenweg die namens het europarlement rapporteur is op dit onderwerp. Dat houdt in dat zij het voortouw neemt in het formuleren van een gezamenlijk EP-standpunt.

Minimumnormen
Bij de nu voorgestelde minimumnormen die de justitiecommissie woensdag 19 januari besprak gaat het om zaken als: het recht op juridische bijstand, verdediging voor en tijdens het proces, toegang tot vertaling en vertolking tijdens het proces, verplichting om verdachten bij hun arrestatie op hun rechten te wijzen etc. Dit alles moet worden opgenomen in een 'Bill of rights' die gemakkelijk toegankelijk en verkrijgbaar moet zijn voor de Europese burgers. Ook hebben verdachten recht op een advocaat voor en tijdens een politie-interview, is het voorstel. "Dat zal ook voor Nederland een grote verandering betekenen, aangezien dit nu niet het geval is", aldus Buitenweg.

Onduidelijke termen
In het voorstel van de Europese Commissie staan veel onduidelijke termen. "Bij het recht op rechtsbijstand staat in het voorstel de vage term 'zo snel mogelijk' als termijn. In Griekenland kan men dat interpreteren als zeven dagen, in Duitsland als zeven uur. Bij het opstellen van minimumrechten voor verdachten gaat het er juist om dit soort zaken helder te maken. Een lidstaat kan vervolgens zelf besluiten de rechten van verdachten zelf omhoog op te schroeven", aldus Buitenweg. "Termen als rechtsbijstand, een verdachte, de strafprocedure, moeten uitgewerkt worden en helder zijn voor alle betrokkenen. Anders is deze afstemming en het opstellen van minimumrechten voor verdachten een erg beperkte verbetering."

Evaluatie en controle
Als aanvulling op het voorstel van de Europese Commissie omtrent minimumnormen voor verdachten vraagt Buitenweg om een grondige evaluatie en controle van de rechten van verdachten in de EU-lidstaten. Buitenweg: "De lidstaten moeten informatie verzamelen die de EU-instellingen vervolgens moeten beoordelen. Op die maniet moeten lidstaten rekenschap afleggen over het gevoerde beleid en kan het wederzijds vertrouwen in elkaars rechtstaat vergroot worden."

Planning
Op 31 januari stemt de justitiecommissie over het voorstel. Eind februari buigt het gehele Europees Parlement zich er over. De planning is dat de 'Bill of rights', waarin de minimumrechten voor verdachten zijn opgenomen, uiterlijk 2006 in werking treedt.

«