FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland


Januari

---

Weekbericht week 2 vestiging Naaldwijk

NAALDWIJK (19 jan. 2005) - Snijbloemen -
De verwachting voor deze week is uitgekomen. De week begon zeer goed, waar we op vrijdag in week 1 eindigde op 0,286 zagen we maandag een middenprijs van 0,30. Dit konden we volhouden tot woensdag, waarna de prijs weer daalde op donderdag naar 0,27, maar vrijdag weer opliep naar 0,28. De verwachting voor volgende week blijft hetzelfde. Door het gunstige weer in heel Europa blijft de straathandel nog steeds doorgaan. De mensen gaan nog steeds naar buiten en doen nog steeds impulsaankopen.

Lelie
In de lelies zagen we hetzelfde verloop. De prijzen begonnen goed met 0,75 gemiddeld op maandag met een mindere dag op donderdag van 0,66, waarna hij weer opliep tot 0,71 op vrijdag.
De zware Orïentals lelies waren deze week goed aan de prijs. Siberia 3,05, Rialto 2,75, Cristal Blanca 3,15, Merostar 2,15, Robina 3,20. Longiflorum, Aziaten en La-hybride hadden ook een goede week, maar zakten wat in prijs op donderdag en vrijdag.

Exoten
Het aanbod van de exoten was vrij laag de laatste week. Daardoor waren de prijzen hoog. Met name voor producten van goede kwaliteit. Ondanks de beperkte aanvoer was het assortiment wel redelijk.

Freesia
De aanvoer was de hele week stabiel. De middenprijs is hoger uitgekomen dan vorige week. Voor de enkele was de middenprijs 0,191, voor de dubbele 0,205. Daarmee zijn ze gemiddeld uitgekomen op 0,195, wat 0,08 hoger was dan vorige week. Er zijn totaal ruim 470.000 stelen meer aangevoerd dan vorige week.

Tulp
Week 2 hadden we weer een flinke aanvoer stijging ten opzichte van week 2 in 2004.
Opvallend en een goed teken is, dat de aanvoer deze week nog harder is gestegen dan voorgaande weken. Gemiddeld zijn we iedere week met 35 procent gestegen, deze week realiseren we zelfs een groei van 40,54 procent. De middenprijs kwam deze week ondanks de forse stijging maar 0,01 lager uit. Hieruit blijkt maar weer dat de koopkracht groot is en er nog voldoende ruimte is.

Cijfers
Aantal stuks week 2-2005 = 5.374.390 stuks
Aantal stuks week 2-2004 = 3.824.095 stuks
Groei aantal stuks week 2-2005 ten opzichte van week 2 in 2004 = + 40,54 procent

Middenprijs week 2-2005 = 0,144
Middenprijs week 2-2004 = 0,143
Groei middenprijs week 2-2005 t.o.v. 2-2004 = - 0,01

Wetenswaardigheden

- Het uitgelicht blok tulp bestaat momenteel uit circa 30 stapelwagens per dag, wat goed in verhouding staat tot de totale aanvoer.
- Gemiddeld staan er nu al dagelijks 200 stapelwagens, wat voor Naaldwijk gewoon erg veel is rond deze tijd.

- De groei wordt met name veroorzaakt door 'voorheen Rijnsburg-aanvoerders' die nu ook op Naaldwijk hun tulpen zijn gaan afzetten, maar ook door uitbreiding bij onze huidige Naaldwijkse aanvoerders.

- De duurste cultivar 'Orange princess' blijft in middenprijs alleen maar stijgen, vrijdag lag de middenprijs van dit soort zelfs op 0,56.
- De kleur wit staat deze week een beetje onder druk, geel loopt buitengewoon goed, rood is een beetje soortafhankelijk en paars wordt gelukkig weer iets beter betaald.

- De middenprijs van 'Purple prince' lag deze vrijdag op 0,103, waarbij de duurste partij gekocht werd voor 0,127 gemiddeld.

Planten
Groene planten
Week 2 is qua prijsvorming en aantallen voor de groene kamerplanten zonder meer goed te noemen. Vooral aparte cultivars en grote groene kamerplanten liggen goed in de markt. Er is duidelijk te merken dat kwaliteitsproducten goed betaald worden. "Slagjeshandel" wordt ook voor de klok steeds minder goed opgepakt. Prijsvorming van Zamioculcas, Kentia 8 stek, grote Areca's, hedera in hangpot, Schefflera, goede Cycassen met veel veren en Platycerium worden goed betaald. Prijsvorming van Dieffenbachia en bepaalde Ficus potmaten en cultivars vallen een beetje tegen. Het weer heeft momenteel ook een grote positieve invloed op de prijsvorming en voorlopig ziet het er naar uit dat deze trend nog wel even aanhoudt.

Bloeiende planten
Met een iets minder aantal karren dan verleden jaar waren de prijzen over het algemeen iets beter dan verleden jaar. De 17 cm Anthurium met prijzen van af 4,00 tot ruim 5,00 werden dus goed betaald. Met de grotere maten was het iets minder gesteld, deze varieerden van de 3,50 tot 7,50. Met de Phalenopsis met prijzen van ruim 5,50 voor de twee takkers was het ook best gesteld, alleen de Cymbidium werden maar matig gewaardeerd. De Cyclamen prijzen zijn over het algemeen vrij goed, met prijzen voor de 35/40 diameter van 2,20 tot 2,60, de diameter 25 zat rond de 1,15 tot 1,35. De eerste Convallaria Majalis zijn weer geveild en brachten 1,30 op. Met de Spathiphyllum gaat het ook weer iets beter dan vorig jaar in dezelfde periode, met prijzen voor de Sensation's van 10,50 tot 13,00 ( pot 24). De 17 cm Spatiphyllum zijn wel iets beter van prijs maar zijn per dag nog sterk wisselend.

Seizoen- en tuinplanten
De verkoop van de tuinplanten in week 2 is goed van start gegaan. Mede door het zachte weer, kun je merken dat de aanvoer behoorlijk vroeg is in het jaar, met zo'n 60-80 stapelwagens per dag. De groep tuinplanten bestaat voornamelijk uit Helleborus, Erica, Skimmia, Salix en Buxus. Prijsvorming van deze producten is over het algemeen goed te noemen. De aanvoer van Primula Acaulis neemt gestaag toe. De prijsvorming in deze groep ligt rond de 0.40. De eerste Coniferen gemengd potmaat 14 cm scoorde voor deze tijd van het jaar zeer redelijk met een prijs van
1,30.
Ook in de bol op pot veilgroep, is dagelijks een groei in aanvoer te bespeuren. Met ongeveer 250 stapelwagens op een dag, kan je merken dat de prijs meer onder druk komt te staan. Het zijn vooral de Narcissen en Hyacinten die, qua prijs, het meest inleveren. De gemengde Tulpen met vijf bollen in een pot, kun je beschouwen als positieve uitschieter, door schaarse aanvoer en grote vraag, wordt dit product zeer goed gewaardeerd. Aan het einde van de week is de vrijdag meestal een sterke veildag.


---