FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland


Januari

---

Weekbericht week 2 bolbloemen

FLORAHOLLAND (19 jan. 2005) - De week tekende zich over het algemeen met een prima voortgang van een goede marktsituatie. Op maandag lag het prijsniveau nog weer iets hoger dan de goede prijzen aan het einde van vorige week. Met eigenlijk alleen een dipje op donderdag sloten we ook deze week met alleszins acceptabele prijzen voor de meeste producten. Hierbij dienen we wel een nuancering te maken: Het is nu niet 'duur', maar we kennen voor de meeste producten eindelijk weer eens 'normale prijzen' zodat er weer wat verdiend wordt door alle partijen. De belangrijkste oorzaak van deze goede omstandigheden kan nog steeds gezocht worden in het weer. Vrijwel overal ter wereld waar bloemen verkocht worden is er sprake van open weer zonder vorst of extreme warmte. Prachtig weer dus.

tulpen
Afgelopen week ruim 37 miljoen stuks voor de 6 veilingklokken vanaf 06.00 uur. En dat betekende een stijging van maar liefst 30 procent ten opzichte van vorige week. Ten opzichte van de eerste volledige week van vorig jaar betekent het een stijging van zelfs 35 procent. De aanvoer begint nu los te komen. Dat de prijsvorming slechts 7 procent lager lag ten opzichte van vorig jaar en vorige week is acceptabel, temeer daar deze nog altijd ligt op ruim 0,13 gemiddeld. Vorige week met een kleine 23 miljoen stuks ruim 17 procent meer stuks aangevoerd op vestiging Rijnsburg dan in dezelfde week vorig jaar. De grotere aantallen vinden vlot hun weg bij de handel en dat is positief. Geel wordt relatief goed betaald (Monte Carlo en Yokohama gemiddeld 0,15) maar staat ook in relatief kleine aantallen voor de klok. Leen vd Mark doet het goed, iets grotere aantallen in vergelijking met vorig jaar, maar ook een iets hogere gemiddelde prijs (ruim 0,12). Paars is nog steeds moeilijk, maar de grote aanvoer van bijna 2 miljoen stuks (ruim 50 procent meer dan vorig jaar), is een beetje veel van het goede. Gemiddeld nog geen 0,10, maar elke dag is de hoogste prijs toch nog steeds 0,15. Verder een voor de tijd van het jaar breed assortiment, dat over het algemeen goed betaald wordt. Op vestiging Naaldwijk hadden we weer een flinke aanvoer stijging ten opzichte van week 2 in 2004.Opvallend en een goed teken is, dat de aanvoer deze week nog harder is gestegen dan in voorgaande weken. Gemiddeld zijn we iedere week met 35 procent gestegen, deze week realiseren we zelfs een groei van 41 procent. De middenprijs kwam deze week ondanks de forse stijging maar
0,01 lager uit. Hieruit blijkt maar weer dat de koopkracht groot is en er nog voldoende ruimte is. Het uitgelicht blok tulp bestaat momenteel uit circa 30 stapelwagens per dag, wat goed in verhouding staat op de totale aanvoer. Gemiddeld staan er nu al dagelijks 200 stapelwagens, wat voor Naaldwijk gewoon erg veel is rond deze tijd. De duurste cultivar 'Orange princess' blijft in middenprijs alleen maar stijgen, vrijdag lag de middenprijs van dit soort zelfs op 0,56. De kleur wit staat deze week een beetje onder druk, geel loopt buitengewoon goed, rood is een beetje afhankelijk van het soort en paars word gelukkig weer iets beter betaald. De middenprijs van 'Purple prince' lag deze vrijdag op 0,103 , waarbij de duurste partij gekocht werd voor 0,127 gemiddeld. Grote verschillen dus ook hier in de resultaten per aanvoerder. Kwaliteit wordt betaald.
Op de vestigingen Bleiswijk, Venlo, Eelde en het Bemiddelingsbureau werd ook deze week duidelijk dat het meervestigingenbeleid zijn vruchten afwerpt. Zonder uitzondering forse uitbreiding van de aanvoer met alleszins acceptabele prijzen.

Lelies
In de Lelies zagen we hetzelfde verloop. De prijzen begonnen goed met 0,75 gemiddeld op maandag met een mindere dag op donderdag van 0,66, waarna hij weer opliep tot 0,71op vrijdag.
Bij de Aziatische cultivars een goed oplopende markt welke eindigde op 0,55. De bijna 400.000 stelen op Naaldwijk betekende een daling van 30 procent ten opzichte van vorige week en een prijsvorming die 35 procent hoger lag.
De Orïentals lelies waren deze week met 0,86 goed aan de prijs bij een aanvoerdaling van 20 procent. Op vestiging Rijnsburg lag de gemiddelde prijs met 0,99 zelfs bijna een kwartje hoger. De prijzen lagen gemiddeld 0,20 hoger dan vorige week. Op vestiging Naaldwijk gingen met name de zware kwaliteiten goed van de hand: Siberia 3,05; Rialto 2,75; Cristal Blanca 3,15; Merostar 2,15 en Robina 3,20. Longiflorum, en La-hybride hadden ook een goede week, maar zakte wat in prijs op donderdag en vrijdag.

Hippeastrum
De aanvoer lag met ruim 800.000 stelen weer iets lager dan vorige week maar de prijsvorming was weer aanzienlijk beter. Met 0,79 gemiddeld ruim 0,10 beter dan vorige week en een stuiver boven vorig jaar.

De Narcissen en Snijhyacinten waren de enige dissonant in de bolbloemenwereld. De gemiddelde prijs van de narcis met blad lag met 0,08 ongeveer 0,03 onder vorige week. De aanvoerstijging met 60 procent tot ruim 3 miljoen stelen was fors, maar de prijsdaling was wel wat fors. Ook hier valt de enorme uitbreiding op vestiging Naaldwijk op, waarbij de prijsvorming redelijk stand hield met 0,09.

De Snijhyacinten: kenden een uitbreiding van 18 procent naar bijna 1,5 miljoen stelen en een prijsvorming die 0,03 beneden vorige week lagen en zelfs 0,07 beneden vorig jaar. Het seizoen is volop aan de gang met een aanvoer van meer dan 1 miljoen stuks op de vestigingen van FloraHolland. Een gemiddelde prijs van 0,35 met uitschieters naar 0,50 per Hyacint. Jammer dat het prijsniveau naar het einde van de week iets onder druk kwam te staan.

De Irissen kenden met bijna 2 miljoen stuks aanvoer een stabiele markt voor 0,11.

Bol-op-pot
Het aanbod van hyacint-op-pot is erg groot. Bij de klok in Naaldwijk werden 50 procent meer producten aangevoerd dan in de vergelijkbare week van vorig jaar. Daardoor stond de prijsvorming wat onder druk: 7 cm van 0,42 naar 0,36 en 12 cm van 1,09 naar 0,88. Bij het Bemiddelingsbureau werden dezelfde aantallen weggezet als vorig jaar, maar door de mindere prijsvorming bij de klok stond ook hier de prijsvorming onder druk.
Bij Narcis op pot een aanvoertoename bij de klok van 18 procent en bij het Bemiddelingsbureau van 22 procent. Ook hier moest de prijsvorming wat terrein prijsgeven door het grote aanbod.
Muscari op pot is een product in aantallen geworden. De aanvoer bij de klok steeg met 8 procent, de gemiddelde prijs met 4 procent. Hippeastrum op pot doet het goed. De vraag is goed en het aanbod ruim. Er werden bij de klok 22 procent meer planten aangevoerd, de gemiddelde prijs nam toe met 37 procent.


---