Productschap Margarine


19.01.2005

Vlaams minister-president Leterme start overleg invoering biobrandstoffen

Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) plant de eerste helft van 2005 overleg met federale ministers en andere betrokkenen om eindelijk werk te maken van de productie van biobrandstoffen. ,,De landbouworganisaties en de boeren zelf staan te springen om eraan te beginnen'', z egtLeterme,tevensministervanLandbouw.Via biobrandstoffen, die geschikt zijn voor bestaande auto's, vindt de boer een nieuwe afzetmarkt. Biodiesel wordt gewonnen uit koolzaad en gemengd met gewone diesel. Bio-ethanol wordt gemaakt van suikerbieten, graan of maïs en vermengd met benzine.

,,Er moet nog aan enkele voorwaarden worden voldaan voor we daar met kans op succes aan kunnen beginnen'' ,zegtLeterme.,,Deaccijnzen voor biobrandstoffen moeten op nul worden gezet: dat is een taak voor federaal minister Didier Reynders. We moeten ook onze markt afschermen tegen biobrandstoffen uit het buitenland en de sector verplichten om bio-ethanol en biodiesel met bestaande brandstoffen te vermengen, een opdracht voor federaal minister Tobback.''

Leterme wil met deze ministers rond de tafel gaan zitten en hij zal er meteen ook kandidaat-investeerders bij halen. Hij belooft ervoor te zorgen dat de Vlaamse regering de nodige vergunningen aflevert.