Gemeente Langedijk


Ontwerp Bestemmingsplan Buitengebied ligt ter inzage
19 januari 2005

Bestemmingsplan Buitengebied is in de maak. Dat proces is al enige tijd gaande. Het concept-voorontwerp lag in december 2003 ter inzage voor inspraak. Naast de bevolking hebben ook bedrijven en provincie gereageerd. Van alle reacties is de reactienota gemaakt. Op basis daarvan is het voorontwerp aangepast. Nu wordt de volgende stap gezet.

Duurzame ontwikkeling Het bestemmingsplan Buitengebied is een herziening van de oude regelingen voor het landelijk gebied van de voormalige gemeenten Langedijk en Sint-Pancras. Het doel is duurzame ontwikkeling van het buitengebied, rekening houdend met actuele planontwikkelingen. De begrippen duurzaamheid en ontwikkelingsgericht worden gecombineerd met praktische handhaving van het bestemmingsplan. Een aspect uit het plan is bijvoorbeeld dat langs de Westelijke Randweg mogelijkheid blijft voor woningbouw, maar meer richting het recreatiegebied Geestmerambacht niet.

Inspraak Vorig jaar is tijdens het traject voor bestemmingsplan Buitengebied ook project Uitbreiding recreatiegebied Geestmerambacht een rol gaan spelen. Beide plannen moesten op elkaar worden afgestemd. Zeker ook vanwege de milieu-effect rapportage (MER). Dit heeft geleid tot het besluit om de uitbreiding Geestmerambacht buiten het bestemmingsplan te laten. Nu kan het traject verder. Op donderdag 20 januari ligt het voorontwerp ter inzage in het gemeentehuis en beide bibliotheken en is tevens te zien op de website van de gemeente Bestemmingsplan Buitengebied en Koedijk. Vanaf morgen is er dus wederom een inspraaktermijn van 4 weken. De zienswijzen vanuit de bevolking worden daarna opnieuw verwerkt. Als alles volgens planning verloopt is het medio juli-augustus aan de gemeenteraad om het nieuwe bestemmingsplan vast te stellen.