Speech ter ere van de opening van het vernieuwde Defensie Operatie Centrum

19-1-2005 12:00:00

Toen ik, ruim twee jaar geleden aantrad bij Defensie, kreeg ik voor het eerst te maken met een onderdeel dat vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week de volle aandacht vereist. Een onderdeel waar werk en werkomgeving van het ene op het andere moment kan omslaan naar crisis en naar levensbedreigende situaties. Situaties waarbij binnen zeer korte tijd beslissingen moeten worden, zowel op het militaire als op het politieke niveau. In de afgelopen twee jaar ben ik regelmatig op deze manier met eerst het Defensie Crisisbeheersingscentrum en nu het Defensie Operatie Centrum in contact gekomen. Het is een goed gevoel dat ik steeds op de professionaliteit van dit centrum en zijn medewerkers heb mogen vertrouwen.

Natuurlijk draait een missie om zoals dat heet- de man of vrouw in het veld. Maar juist op het moment dat het er om spant, is het noodzakelijk dat we ook hier in Den Haag snel een vergrootglas op de operatie kunnen leggen en dat mijn staf en ik worden voorzien van de juiste informatie. Deze informatie moet adequaat worden beoordeeld en beslissingen moeten snel teruggekoppeld kunnen worden naar het operatiegebied. De rol van het Defensie Operatie Centrum, het DOC, is daarbij cruciaal.

Het DOC is echter niet alleen belangrijk wanneer het spannend wordt. Hier vinden immers ook de voorbereiding, planning en controle over de verschillende operaties plaats. Het DOC is wat mij betreft dan ook het kloppend hart van Defensie. Alle informatiestromen van de diverse bloedbanen binnen defensie komen hier tenslotte samen. Het hart is één van de belangrijkste organen. Daar moet goed voor worden gezorgd. En vandaag, met de opening van deze vernieuwde locatie, kunnen we zien dat dit gebeurt.

Toen er nog slechts enkele medewerkers in het Defensie Crisisbeheersingscentrum werkten, gebeurde dat diep onder de grond, vanuit de ´bunker´. Na verhuizing, mede om arbo-technische redenen, bleef het DCBC in de wandelgangen de ´Bunker´ heten. Ook daar kunnen we vandaag afstand van doen. Het DOC klinkt beter. Het DOC is binnen Defensie onderdeel van, zoals dat in een advies werd beschreven, een hecht en sluitend stelsel van checks and balances, waarbinnen advisering, aansturing en uitvoering integraal tot stand komen´.

Het Defensie Operatie Centrum kan alleen functioneren als kloppend hart van onze organisatie als de andere vitale delen van dit defensielichaam ook gezond en sterk zijn. Als in de loop van dit jaar de staven van de krijgsmachtdelen worden opgeheven, heeft het investeren in de band met de Operationele Commandos hoge prioriteit. Want ook al sturen wij de militaire operaties hier aan, op logistiek- en personeelsgebied blijven wij voorlopig afhankelijk van de Operationele Commando´s. De eerste initiatieven om in de toekomst de gehele operatie van hier uit te regelen zijn inmiddels genomen. Maar ook wanneer dit doel is bereikt, mag de band met de Operationele Commando´s geen moment verslappen.

Legt u mijn wens om alle aspecten van een militaire operatie centraal aan te sturen, niet verkeerd uit. Ik ben mij zeer bewust van het belang dat de Operationele Commando´s straks in het geheel hebben. We moeten er voor zorgen dat er wisselwerking tussen de verschillende organen blijft bestaan. Het Defensie Operatie Centrum is er om het geheel te bewaken en op hoofdlijnen aan te sturen. De Operationele Commando´s staan veel dichter bij de operationele militairen. Zij zorgen er voor dat zij goed zijn voorbereid. Die voorbereiding is essentieel, net als de afwikkeling en opvang als een missie is afgerond.

Vanuit dit Defensie Operatie Centrum worden momenteel missies in Irak, Afghanistan, Bosnië en de Perzische Golf aangestuurd. Het is de toekomst, en ook mijn ambitie, om in de komende jaren op verschillende fronten actief te blijven bijdragen aan vrede en veiligheid in de wereld. Daar kunnen ook operaties bij nodig zijn, die op een hoger niveau in het geweldsspectrum plaatsvinden. Wat de kern of het doel van de operatie ook moge zijn, zij vinden allen hun grondslag in het Defensie Operatiecentrum

Dames en heren, afsluitend wil ik nog even terugkomen op dit vernieuwde gebouw. Weinig buitenstaanders hebben er weet van dat op een steenworp afstand van het Haagse Plein zo´n hypermodern operatiecentrum ligt. Een operatiecentrum waarmee we in staat zijn om meerdere vredesoperaties tegelijk aan te sturen en rechtstreekse verbinding te maken met alle uithoeken van de wereld. Een faciliteit van waaruit we via beveiligde verbindingen onze communicatielijnen met de operatiegebieden open houden, een faciliteit waar zonodig cruciale beslissingen worden genomen.

In de wandelgangen staat mijn werkomgeving bekend als het A-gebouw. In dit monumentale pand ligt de rode loper uit voor belangrijke gasten. U bevindt zich hier in het B-gebouw. Wat mij betreft is juist dit het echte visitekaartje van Defensie. Hier kan ik de kerngroep van het kabinet of leden van het parlement ontvangen. Die rode loper uit mijn A-gebouw loopt wat mij betreft dan ook door tot aan de zaal waarin wij nu zitten. Ik wil de Chef Defensiestaf van harte feliciteren met deze belangrijke stap in de richting van een totaal vernieuwde defensiestaf. Ik hoop in de toekomst nog veel gebruik te kunnen maken van de adviezen van u en uw mensen.