Gemeente Alblasserdam

Nieuwsberichten

19-01-2005
Tentoonstelling "Home is where I left my dreams

TENTOONSTELLING

"HOME IS WHERE I LEFT MY DREAMS"

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen, op de 2e etage, t/m 1 april 2005 tijdens de reguliere openingstijden van het gemeentehuis van 9.00-16.00 uur.

In 2001 ging het project Generaties later; Turkse Dordtenaren van start, waarin het Stadsarchief Dordrecht en de stichting Tuana nauw samenwerkten.
Doel was kennisbronnen te verzamelen over de migratie van Turken van Kayapinar (Turkije) naar Dordrecht (Nederland). Daarbij was het van belang het verschijnsel migratie zowel vanuit het perspectief van de gevende, als vanuit het perspectief van de ontvangende samenleving te beschrijven.
Deze kennisbronnen waren bestemd om latere generaties Turken informatie te verschaffen over hun wortels en om een antwoord te geven op de vraag waarom en hoe zij naar Nederland waren gemigreerd. Om dit doel te bereiken werd zowel in Turkije als in Nederland materiaal verzameld. Dit materiaal bestond vooral uit interviews, fotomateriaal en een hoeveelheid persoonlijke archiefbescheiden. De interviews werden afgenomen door onderzoekers van het Stadsarchief. In Kayapinar werd gesproken met vertegenwoordigers uit alle geledingen van de samenleving en in het bijzonder met voormalige migranten, die (blijvend) naar hun dorp waren teruggekeerd.
In Dordrecht richtte de aandacht zich vooral op de Turken van de eerste generatie, die het migratieproces vanaf het begin hadden meegemaakt.
Het fotomateriaal werd bijeengebracht door de fotograaf Ahmet Polat. Hij verbleef hiertoe in het voorjaar van 2001 drie maanden in Turkije.

Het project resulteerde in een fotoboek, waarin de teksten van de interviews en de foto's van Ahmet Polat tot een spanningsvolle eenheid worden gemaakt.

Het boek "Kayapinar, migrantendorp in Turkije" is te koop voor 22,50

De dvd is te koop voor 10,00