Gemeente Gouda


wethouder start actie slimlicht! in gouda (13/01/2005)

Op woensdag 19 januari tussen 13.00 en 13.30 uur bestelt wethouder Siebe Keulen als eerste gouwenaar spaarlampen van actie SlimLicht!. Daarmee wordt het officiële startsein gegeven van een nationale primeur. Meer dan 2000 Goudse huishoudens zullen binnenkort door hun school, club, vereniging of bedrijf worden gevraagd om via SlimLicht! gloeilampen te vervangen door de veel energiezuinigere spaarlampen. Deze moderne spaarlampen zijn 1,50 goedkoper dan in de winkel en dit bedrag keert Stichting SlimLicht! uit aan de deelnemende instanties. De gemeente Gouda verhoogt dit bedrag bij de eerste 10.000 lampen met
1 tot 2,50 per lamp. Zij geeft hiermee het signaal af dat de CO2-uitstoot van de Goudse huishoudens eenvoudig kan worden gereduceerd. De huishoudens besparen bovendien tientallen euros per jaar op hun energierekening.

De stichting SlimLicht! stimuleert energiezuinige verlichting en helpt hiermee lokale goede doelen door de winstmarge op spaarlampen uit te keren als beloning. De stichting benadert organisaties zoals clubs, bedrijven en scholen om partner te worden. De organisatie kiest een eigen goed doel. De basisschool kan bijvoorbeeld voor nieuwe speelmaterialen sparen terwijl de buurtvereniging een buurtbarbeque als inzet heeft. De organisatie vraagt vervolgens zelf aan de huishoudens om spaarlampen aan te schaffen via www.slimlicht.nl. Ieder kwartaal ontvangt de partner het totaal gespaarde bedrag op haar bankrekening.

De gemeente Gouda heeft het klimaatverbond ondertekend en streeft daarmee naar een halvering van de CO2-uitstoot in het jaar 2010 t.o.v. 1987. Dat kan op veel manieren, waaronder het gebruik van energiezuinige verlichting. Om tot een optimaal resultaat te komen kiest de gemeente Gouda ervoor de actie te starten met 6 organisaties. Later zal de opgedane kennis en ervaring worden ingezet om de actie vanaf mei 2005 Gouda-breed in te zetten. De organisatie van actie SlimLicht! in Gouda ligt in handen van de Milieudienst Midden-Holland.

Partners in de onderzoekspilot zijn basisschool De Bijenkorf, basisschool De Schakel, volleybalvereniging VollinGo, buurtorganisatie De Houtmangroep, het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Midden-Holland en de Gemeente Gouda.


-- einde bericht --
Footer