Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

AEX stijgt door, Postbank BeleggersBarometer stabiel

Beleggersvertrouwen blijft achter bij beursontwikkelingen

Amsterdam, 19 januari 2005 - De Postbank BeleggersBarometer is 2004 geëindigd op een stand van 117 punten. Dat is twee punten lager dan in november, maar aanzienlijk lager dan de 136 punten waarmee de BeleggersBarometer 2004 begon. Hiermee blijven de verwachtingen van beleggers achter bij de recente ontwikkeling van de AEX-index. Opvallend is dat voor het eerste kwartaal van 2005 beleggers matig positief zijn over het verloop van de AEX met een verwachte groei van 1 procent van de index. December bleek een rustige maand waarin weinig veranderingen plaatsvonden.

29550.gif

Overzicht 2004

Optimisme vierde hoogtij in januari 2004, toen de Postbank BeleggersBarometer opliep van 115 naar 136 punten. Daarmee was meteen de hoogste stand van het hele jaar bereikt, al bleven particuliere beleggers het de daarop volgende vier maanden wel nog rooskleurig inzien. Zij verwachtten destijds vooral een hogere stand van de AEX-index en een toename van de waarde van de eigen beleggingsportefeuille. Vanaf de maand mei temperde het optimisme echter, gevoed door het uitblijven van het economische herstel waar iedereen in het begin van het jaar zo op hoopte. Ook werd destijds de discussie rondom de economische gevolgen van internationaal terrorisme weer in alle hevigheid gevoerd, onder andere als gevolg van de aanslagen in Madrid. Sinds mei schommelde de waarde van de Postbank BeleggersBarometer tussen de 112 en de 122 punten. De laagste stand van 2004, 112 punten, werd bereikt in oktober. Een maand later, toen de verkiezingen in de Verenigde Staten werden gehouden, bereikte de barometer een stand van 119.

Voorspelling AEX-index voor 2005

Beleggers zien het komende jaar met de nodige scepsis tegemoet. Uit de AEX Voorspeller, waarbij beleggers wordt gevraagd een voorspelling te doen van de stand van de AEX over 3 maanden, blijkt dat beleggers voor de AEX-index in maart een niveau van 348 punten verwachten. Dat is een groei van minder dan één procent. Dit is het laagste groeipercentage tot nu toe. Beleggers rekenden sinds de introductie van de BeleggersBarometer in november 2002 telkens op een stijging van de AEX-index van twee tot drie procent.

29554.gif

Historisch dieptepunt verwachtingen financiële huishouden

Uit alle onderliggende vragen blijkt dat beleggers een rustige decembermaand hebben gehad. Slechts één antwoord week duidelijk af van november: 23 procent van de beleggers verwacht dat hun financiële situatie de komende drie maanden zal verslechteren. Dat was het hoogste niveau sinds de metingen begonnen. In november was het nog 15 procent. Mogelijk zijn de maatregelen van de overheid van invloed, waardoor de kosten voor een gezin vanaf januari oplopen. Overigens verwacht 60 procent nog steeds dat de financiële situatie gelijk zal blijven.

Ruim tweederde van de beleggers die geld overhouden gaat hier nog steeds voornamelijk mee sparen, het percentage mensen dat met dit geld alleen belegt, is gehalveerd naar 6 procent. Van alle beleggers ervaren er geleidelijk aan steeds meer een toename van hun portefeuillewaarde over de afgelopen drie en zes maanden. Dit vormt een redelijke afspiegeling van de ontwikkeling van de AEX-index, die in de laatste maanden van 2004 ook duidelijk is hersteld.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde 0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.

De AEX Voorspeller geeft de verwachting weer van alle Nederlandse particuliere beleggers voor de stand van de AEX-index over drie maanden en aan het einde van het jaar. De AEX Voorspeller wordt maandelijks gemeten vanaf januari 2004. De AEX Voorspeller heeft geen invloed op de stand van de Postbank BeleggersBarometer.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, Mark Beers, tel: (020) 584 64 25.


---

ATTENTION:
The information in this electronic mail message is private and confidential, and only intended for the addressee. Should you receive this message by mistake, you are hereby notified that any disclosure, reproduction, distribution or use of this message is strictly prohibited. Please inform the sender by reply transmission and delete the message without copying or opening it.

Messages and attachments are scanned for all viruses known. If this message contains password-protected attachments, the files have NOT been scanned for viruses by the ING mail domain. Always scan attachments before opening them.

---