Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 004 JA
Datum: 12 januari 2005

GS actief bij professionalisering archiefzorg gemeenten Zuidwest Fryslân

Gedeputeerde Staten vinden dat het met de bewaring en toegankelijkheid van archieven gemeentearchieven in Zuidwest Fryslân in het algemeen redelijk is gesteld, maar er worden weinig publieksgerichte activiteiten ondernomen. Dit geldt ook voor het veiligstellen van particuliere collecties archieven. GS willen over deze constateringen nog dit jaar met de betreffende gemeenten praten tijdens een conferentie (datum nog niet bekend).

Het standpunt van GS is gebaseerd op onderzoek naar de kwaliteit van de publieksfunctie en collectievorming bij gemeentearchieven. Het onderzoek is in opdracht van het college uitgevoerd door oud-rijksarchivaris W.E. Goelema. Na het onderzoek in Noordoost Fryslân is dit het tweede in een reeks. Aanleiding vormen opmerkingen van het rijk in november 2003 en jaarverslagen van de provinciale archiefinspectie over onvoldoende kwaliteit van de gemeentelijke archiefzorg.

Goelema heeft gesprekken gevoerd met gemeenten, musea en besturen van historische gemeenten in het gebied. In zijn rapport constateert hij dat de gemeenten het uitvoeren van publieksactiveiten niet als kerntaak zien; er is hiervoor momenteel weinig geld beschikbaar. De gemeenten verwezen wel naar de al bestaande vormen van gemeentelijke samenwerking. De musea en verenigingen in Zuidwest Fryslân waren van oordeel dat de gemeenten meer activiteiten zouden moeten ontplooien.

In het rapport wordt aanbevolen om een niet-vrijblijvende professionele organisatie in het leven te roepen, van waaruit een archivaris/historicus vooral (publieks)activiteiten kan ontwikkelen. Er moet een koppeling zijn met een van de gemeenten als thuisbasis. Een alternatief kan zijn dat een stichting wordt opgericht. Hierdoor kunnen ook musea en historische verenigingen beter bij externe activiteiten worden betrokken. Om het proces op gang te brengen zouden de gemeenten alvast een medewerker kunnen belasten met de voorbereidingen. In alle gevallen moeten de gemeenten in Zuidwest Fryslân hierbij samenwerken. Ook moet er een basispakket aan diensten worden afgesproken en zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het instandhouden van de organisatie. GS zullen binnen afzienbare tijd een conferentie laten organiseren voor betrokkenen, waarbij de conclusies van het rapport en vervolgacties zullen worden besproken.

N 35


---- --