Gemeente Dordrecht

Persbericht Dordrecht
De persberichten zijn een uitgave van de afdeling Communicatie van de gemeente Dordrecht

Meer ophelderingen, minder aangiften

In Dordrecht daalde het aantal aangiften in 2004 met ruim 2.000, een daling van ruim 17%. Het aantal inbraken in woningen (min 17,6 % en vooral in bedrijven min 37,9%) was aanzienlijk minder dan in 2003 en ook diefstal van en uit motorvoertuigen nam met respectievelijk bijna 30% en bijna 27% af. Alleen het aantal vernielingen in de stad laat een lichte stijging zien. Er werd in 2004 1.504 maal aangifte van vernieling gedaan tegen 1.425 keer in 2003.

In alle wijken, met uitzondering van de Staart, zijn minder aangiften gedaan. De meest spectaculaire dalingen deden zich voor in Wielwijk (min 33%), Krispijn (min 27%) en Crabbehof/Zuidhoven (min 26%). Het totaal aantal aangiften, 10.050, werd voor ongeveer de helft bepaald door de zogeheten volumecriminaliteit, waaronder diefstal van (brom)fietsen, diefstal uit motorvoertuigen en vernielingen. Het totaal aantal aangiften van deze volumecriminaliteit daalde met 19,3%, ondanks de vorig jaar geĂŻntroduceerde mogelijkheid om elektronisch aangifte te doen.

Straatroof en overvallen namen respectievelijk af met 18,3% en 25%. Het openlijk geweld tegen personen nam met 40,9% af tot 39 gevallen. Ruim 84,6%, van die gevallen werd opgehelderd. Het aantal aangiften van mishandeling nam af met 17,1%, terwijl een oproep is gedaan om in geval van huiselijk geweld aangifte te doen. Het aantal aangiften van bedreigingen daalde maar licht met 1,9%. Wellicht is dat te verklaren uit een toename van bedreigingen via internet en SMS.

Burgemeester R.J.G. Bandell is van mening dat de gepresenteerde cijfers reden geven tot optimisme. Enerzijds is het aantal aangiften op bijna alle terreinen afgenomen, anderzijds is het ophelderingspercentage gestegen van gemiddeld 18,7% naar 24% in 2004. In regionaal verband werd de daling van aangiften vooral toegeschreven aan de samenwerking met burgers en partners in veiligheid, aan de aanpak van veelplegers en de betere beveiliging van woningen en bedrijfsterreinen.

Adres redactie:

Afdeling Communicatie
Postbus 8
3300 AA Dordrecht