Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht week 3 / 2005

Colofon Sitemap Reageren Gastenboek Discussieplatform Privacy

logo bericht uit maastricht

Afbeelding
Controles brandveiligheid

Nu de carnavalstijd nadert, komen er bij de gemeente vragen binnen over welke versieringen er nu wel en niet mogen. Daarom willen we de eisen met betrekking tot de brandveiligheid van versieringen in de horeca, kantines, aula's en dergelijke onder de aandacht brengen.

dotline

Afbeelding
Nieuwe handhavingsregels

Per 1 januari 2005 is een nieuw handhavingsbeleid ingegaan. Dit moet ervoor zorgen dat alleen mensen die daar recht op hebben een uitkering ontvangen in het kader van de Wet Werk en Bijstand.

dotline

Afbeelding
Wat zou jij doen met een kwart miljoen?

De raadscommissie Breed Welzijn nodigt jongeren uit om te vertellen welke activiteiten er voor jongeren moeten komen? Op maandag 31 januari van 18.30 tot 21.00 uur in de Bonbonnière, Achter de Komedie
1.

> Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens > Intrekken van de drank- en horecawetvergunning > Commissievergadering vervalt
> 400 jaar Nederland-Marokko
> Bekendmakingen 19 januari 2005

Controles brandveiligheid

Nu de carnavalstijd nadert, komen er bij de gemeente vele vragen binnen over wat er nu wel en wat er nu niet mag met betrekking tot versieringen. Daarom willen we de eisen met betrekking tot de brandveiligheid van versieringen in horecagelegenheden, kantines, aula's en dergelijke onder de aandacht brengen.

Horizontale plafondversieringen

Versieringen aan het plafond dienen minimaal 2,50 meter boven de vloer aangebracht te zijn en moeten moeilijk ontvlambaar zijn. Moeilijk ontvlambaar zijn materialen die niet direct vlam vatten en zelfdovend zijn. Het vaststellen of een versiering moeilijk ontvlambaar is, kan via een praktijkproef worden aangetoond.
Neem een monster (5 x 25cm) van het materiaal en houdt vijf seconden een lucifer aan een uiteinde hiervan. Doe de lucifer weg zodra dit uiteinde vlam heeft gevat. De vlammen moeten dan direct (binnen drie seconden) doven. Verder mag er geen zichtbare zwarte rook van het proefstuk afkomen en het mag niet druppelen.
Als het proefstuk geen vlam vat, of na het vlam vatten direct dooft, geen zichtbare rook produceert en niet drupt is het materiaal moeilijk ontvlambaar.
Piepschuim, landbouwplastic en dergelijke zullen - ook na behandeling met brandvertragende middelen - gemakkelijk ontvlambaar zijn en worden dus niet toegestaan.

Verticale wandversiering

Wandversieringen en staande versieringen moeten moeilijk brandbaar zijn. Dat wil zeggen dat slingers, doeken enzovoorts niet zijn toegestaan, ook niet na een brandvertragende behandeling. Moeilijk brandbaar zijn materialen die minimaal voldoen aan klasse 2 van de NEN 6065. Bijvoorbeeld (houten) plaatmateriaal van minimaal 3,5 mm dik of metaalachtige materialen. Slingers, doeken en dergelijke die met een brandvertragend middel zijn behandeld, vallen niet in klasse 2. Uitzonderingen: Voor de aankleding/versiering van bijvoorbeeld een podium mag hier in zeer beperkt mate van worden afgeweken. Maximaal 5 procent van het wandoppervlak en verspreid aangebracht. Een enkele slinger of doeken achter een podium is toegestaan, mits moeilijk ontvlambaar (gemaakt).

Controles

De Brandweer en Bouwtoezicht zullen gezamenlijk steekproefsgewijs een aantal horecapanden controleren.

Informatie

Hebt u nog vragen? Dan kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur terecht bij de afdeling Preventie van Brandweer Maastricht, telefoonnummer: (043) 350 53 99. Kijk ook op
www.maastricht.nl/brandveiligheid.

Nieuwe handhavingsregels Wet Werk en Bijstand

Afbeelding Per 1 januari 2005 is een nieuw handhavingsbeleid ingegaan: het zogenaamde Hoogwaardig Handhaven. Dit beleid moet ervoor zorgen dat alleen mensen die daar ook echt recht op hebben een uitkering ontvangen in het kader van de Wet Werk en Bijstand (WWB). Daarnaast moet het ervoor zorgen dat mensen die bij het ontvangen van die uitkering frauderen, vroegtijdig worden opgespoord én gecorrigeerd of worden gestraft.

De Sociale Dienst zal bij de aanvraag van een WWB-uitkering dan ook grondig onderzoeken of de aanvrager inderdaad aanspraak kan maken op de uitkering. Heeft hij bijvoorbeeld alles gedaan om aan het werk te komen? Voldoet de aanvrager aan de criteria die aan de uitkering zijn gesteld, dan behandelt de Sociale Dienst de aanvraag. De aanvrager ontvangt dan uitgebreide informatie over de rechten én plichten die verbonden zijn aan de uitkering. Zijn er tekenen dat de aanvrager een verhoogde kans op fraude vertoont? Dan volgt een intensievere controle.

Werk gaat boven inkomen

De Wet Werk en Bijstand stelt dat werk boven inkomen gaat: alleen als het écht niet lukt om te werken of om werk te vinden, is het mogelijk om een uitkering van de Sociale Dienst aan te vragen. De Sociale Dienst zal dan ook streng gaan controleren of de uitkeringontvanger voldoende doet om werk te vinden. En of cliënten die meedoen aan een reïntegratietraject zich houden aan de verplichtingen die daaraan zijn verbonden.

Fraude

Ook fraude wordt in de toekomst strenger aangepakt. Door middel van verschillende soorten, meer gerichte, controles. Bijvoorbeeld aan de hand van risicoprofielen (risicogestuurde controles), maar ook op basis van signalen, waaronder tips van burgers of externe organisaties (signaalgestuurde controles). Constateert de Sociale Dienst vervolgens fraude, dan volgen er maatregelen. Deze kunnen variëren van korten op de uitkering tot het stoppen van de uitkering. Een aantal van de maatregelen is bovendien in vergelijking met vorig jaar aangescherpt.

Betere Dienstverlening

Hoogwaardig Handhaven betekent dus dat de regels bij het ontvangen van een WWB-uitkering strenger worden. Maar daar staat wel tegenover dat de dienstverlening door de Sociale Dienst verder verbeterd wordt. Zo worden op termijn de zogenaamde rechtmatigheidscontroles geschrapt. Ook wordt ernaar gestreefd dat bij de te verrichten controles niet meer telkens dezelfde gegevens worden gevraagd. Verder komt er voor de nieuwe cliënt een dienstverleningsgesprek: een uitgebreid gesprek met zijn toekomstige vaste contactpersoon bij de dienst, waarin hij informatie ontvangt over zowel de rechten als de plichten van de uitkering.

Meer informatie

Wilt u die rechten en plichten nu al nalezen? Kijk dan in het Vragenboek Online. Dit is een aparte website, waarop de gemeente antwoord geeft op vragen over de Wet Werk en Bijstand in Maastricht.

Hebt u na het lezen van de informatie in het Vragenboek Online toch nog vragen? Bel dan uw vaste contactpersoon bij de dienst Sociale en Economische Zaken of het algemene informatienummer van die dienst: (043) 350 60 00 (op werkdagen van 13.30 - 15.30 uur).

Wat zou jij doen met een kwart miljoen?

Afbeelding Is er in Maastricht niks voor jongeren? Valt er nergens wat te beleven? Heb je ideeën maar geen geld? Of heb je hulp nodig om een idee uit te voeren? Dat kan nu veranderen!

Jongeren de kans geven om zélf te zeggen wat zij willen doen in hun vrije tijd. Dat is wat wethouder Costongs én de gemeenteraad van Maastricht willen. Maar welke activiteiten willen jongeren? Wat hebben ze daarvoor nodig? En, wat willen ze er zelf voor doen?

Het goede nieuws:
er is geld! Er zijn mogelijkheden om wat te doen. Wat? Dat is wat de gemeente van jou wil weten! Ze wil met zo veel mogelijk Maastrichtse jongeren praten over toekomstige activiteiten. Bijvoorbeeld uitgaan, feesten en muziek. Maar ook cursussen, workshops en hangplekken. Daarom nodigt de raadscommissie Breed Welzijn jou uit om daarover te komen vertellen.

Wanneer? Maandag 31 januari 2005
Hoe laat? Van 18.30 tot 21.00 uur
Waar? In de Bonbonnière, Achter de Komedie 1 (naast het O.L.V.-plein)

Wat gaat er deze avond gebeuren?
18.30 - 18.45 uur: Korte uitleg en vragen
18.45 - 19.30 uur: `De hersencellen aan het werk': brainstormsessie in kleine groepen
19.30 - 19.50 uur: Pauze
19.50 - 21.00 uur: `Wat zijn de beste ideeën?': presentatie en discussie

Wij hopen dat we jou op 31 januari ontmoeten. Wil je meer weten, jouw idee nu al kwijt of reageren op een aantal stellingen? Kijk dan op: www.maastricht.nl/jongerenpodium. En als je toch op het internet surft, kijk dan ook eens op de site van de Jongerenraad: www.jrmaastricht.nl.

Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

In de vergadering van 14 december 2004 is door de gemeenteraad de Verordening Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 2004 vastgesteld. De verordening bepaalt dat de wijze van gegevensverstrekking aan binnengemeentelijke afnemers en derden wordt geregeld in een reglement. Deze verordening is conform het vereiste in artikel 96 en 100 van de Wet Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens. In de vergadering van 4 januari is door het college van burgemeester en wethouders het Reglement voor de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 2005 en de Beheerregeling Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 2005 vastgesteld. Dit reglement bevat nadere regels voor de gegevensverstrekking aan binnengemeentelijke afnemers (zoals de afdelingen Belastingen, Sociale Zaken en Jeugdzaken) en derden (zoals ouderenorganisaties, welzijnsorganisaties en het bureau voor rechtshulp). De beheerregeling regelt de taken en verantwoordelijken van de diverse beheerders binnen burgerzaken voor de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens.

De stukken worden gepubliceerd in het gemeenteblad onder C-nummers 3, 4 en 5 en liggen ter inzage bij het GemeenteLoket.

Intrekken van de drank- en horecawetvergunning

Burgemeester en wethouders van Maastricht brengen ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3:44, lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht ter openbare kennis dat zij op 14 januari 2005 hebben besloten tot het op verzoek van de vergunninghouder geheel intrekken van de drank- en horecawetvergunning d.d. 14 september 2001 ten behoeve van de inrichting gelegen aan de Hoge Kanaaldijk 100 te Maastricht.

Het definitieve besluit en andere ter zake zijnde stukken liggen gedurende zes weken ter inzage, ingaande woensdag 19 januari 2005 tot en met woensdag 2 maart 2005 bij het GemeenteLoket.

Conform het bepaalde in artikel 6:7 jo. 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden gedurende de periode van donderdag 20 januari 2005 tot en met donderdag 3 maart 2005 beroep instellen bij de Rechtbank Maastricht. Het intrekkingbesluit wordt na afloop van de beroepstermijn van zes weken onherroepelijk tenzij voor deze datum beroep is ingesteld en met toepassing van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht een verzoek wordt gedaan om voorlopige voorziening bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Maastricht, sector bestuursrecht. De intrekking wordt niet onherroepelijk voordat op voormeld verzoek om voorlopige voorziening is beslist.

Commissievergadering vervalt

De vergadering van de raadscommissie Middelen op 19 januari vervalt.

400 jaar Nederland-Marokko

Dit jaar vinden er vele activiteiten plaats in het kader van vierhonderd jaar betrekkingen tussen Nederland en Marokko. Studium Generale organiseert samen met in de Maastrichtse regio woonachtige Marokkanen drie Marokko-avonden: op 19, 26 en 28 januari.

Moroccan Nights 1

Woensdag 19 januari, 20.00 uur
Kumulustheater, Herbenusstraat 89, Maastricht
Toegang: studenten 5,- euro / overigen 7,50 euro. Reserveren via de Uitbalie: 043-350 55 55 (ma t/m za 13.00-18.00 uur) Comedy uit een varkensfabriek over het Nederlandse ideaal van individueel geluk versus de `traditionele' Marokkaanse samenleving waar het gaat om familiebanden, saamhorigheid en Allah -- Levensgeschiedenissen van Marokkaanse immigranten -- Swingen: muziek van Noujoume Marmaas.

400 jaar Nederland-Marokko

Woensdag 26 januari, 20.00 uur
Aula, Minderbroedersberg 4-6, Maastricht, toegang gratis Lezing door Dr. H. Obdeijn, historicus, initiatiefnemer van '400 jaar Marokko-Nederland'
De wisselende relatie tussen Nederland en Marokko door de eeuwen heen komt in deze lezing aan de orde, en de huidige situatie (moord op Theo van Gogh).

Moroccan Nights 2
Vrijdag 28 januari, 20.30 uur
Kumulustheater, Herbenusstraat 89
Toegang: studenten 5,- euro / overigen 7,50 euro. Voor documenthouders gelden reductieregelingen.
Reserveren via de Uitbalie: 043-350 55 55 (ma t/m za 13.00-18.00 uur) Marokkaanse humor over cultuurverschillen door Sjaak & Hassan -- Muziek met Orchestra Sirati, een modeshow, Marokkaans design, thee en koekjes.

Programma in samenwerking met: Marokkaanse jongerenvereniging Atlas / Mohamed Khalloufi / Aïcha Madih / Mohamed Mohkliss / Stichting Trajekt / Miriam Elfassih

Kijk voor een overzicht van het programma op:
www.sg.unimaas.nl/marokko.htm.
Meer informatie over Studium Generale op: www.sg.unimaas.nl.

Bekendmakingen 19 januari 2005

Lees ook de openbare bekendmakingen van deze week. Daarin kunnen bekendmakingen staan die betrekking hebben op uw straat, uw wijk en op de hele stad.

> Bekendmakingen 19 januari 2005