EIM

Persbericht

Beperkte afzetgroei MKB in 2005


1/19/2005

nummer: 2301

Het bescheiden afzetherstel, dat het midden en kleinbedrijf in 2004 liet zien, zet niet door in 2005: de afzet in het MKB stijgt dit jaar maar met 1%. De afzetgroei wordt dit jaar getemperd door een beperktere exportgroei dan in 2004 ( 3% tegen vorig jaar nog 4,5%). Oorzaken voor deze groeivertraging zijn het teruglopen van het marktaandeel in het buitenland door een ongunstige concurrentiepositie en de hoge koers van de euro ten opzichte van de dollar. Ook blijft de groei van de binnenlandse afzet beperkt tot 0,5%. Dit blijkt uit prognoses van EIM.

Matige binnenlandse afzetgroei

De binnenlandse afzetgroei van het MKB in 2005 is met 0,5% vrijwel gelijk aan die van vorig jaar. De consumptieve bestedingen dalen zelfs met 0,25% ten opzichte van 2004 nu het reëel beschikbaar inkomen van vrijwel alle typen huishoudens dit jaar niet stijgt en de werkloosheid verder oploopt. De intermediaire afzet van het MKB groeit ook minder sterk dan in 2004 doordat de bedrijvigheid in ons land minder toeneemt dan vorig jaar. Deze ontwikkelingen worden echter deels gecompenseerd door een hogere groei bij de afzet van investeringsgoederen.

Meer deeltijdbanen bij het MKB in 2005

Nadat er in 2004 bij het MKB 49.000 banen verloren zijn gegaan, neemt dit jaar het aantal banen bij dit deel van het bedrijfsleven weer enigszins toe: verwacht wordt dat er 15.000 banen bijkomen. Voornamelijk gaat het om een toename van het aantal deeltijdbanen. Gemeten in fulltime banen neemt de werkgelegenheid in het MKB dit jaar nauwelijks toe. De meeste nieuwe banen zullen in de sectoren groothandel en dienstverlening ontstaan. Alleen in de detailhandel loopt de werkgelegenheid terug.

Winstherstel gaat door

Verwacht wordt dat de winsten in het MKB dit jaar met 5% toenemen, na een toename van 4,75% in 2004. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de beperkte stijging van de loonvoet, waardoor de toename van de loonkosten dit jaar beperkt blijft. Ook heeft de lage dollarkoers een gunstig effect op de bedrijfskosten in diverse MKB-sectoren.

Meer informatie kunt u vinden in de elektronische publicatie 'Kleinschalig Ondernemen' op deze website.
Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 343 06 04