Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
4 Vragen van mevr. drs. M.C. Mos
(Ingekomen 18 januari 2005)

Sinds 1 januari 2005 is iedere burger verplicht een identiteitskaart bij zich te dragen. Niet voor iedereen is het even gemakkelijk om een dergelijke kaart te verkrijgen. De goedkoopste kaart is EUR 31,25. Bovendien moet je beschikken over een postadres. Een deel van de dak- en thuislozen in Utrecht heeft geen uitkering van de sociale dienst of UWV, beschikt niet over een postadres en ook niet over een identiteitskaart. Vooralsnog krijgen zij geen hulp bij het aanvragen van legitimatie, waardoor boetes op de loer liggen en de problemen zich verder zullen opstapelen. Zoals bijvoorbeeld misbruik, aangezien dak- en thuislozen die meer dan drie boetes oplopen als veelpleger aangemerkt kunnen worden en gemakkelijk voor langere tijd kunnen worden opgesloten.
De Hof van Twente heeft voor een deel van dit probleem een prima oplossing bedacht. Alle mensen in de gemeente Hof van Twente met een inkomen lager dan 110% van de bijstandsnorm krijgen hun identiteitskaart van de gemeente vergoed.
GroenLinks vindt dat een goede regeling en verzoekt het college om een vergelijkbare regeling in Utrecht te treffen.

Dit leidt tot de volgende vragen:
1. Is het college het met GroenLinks eens dat als de overheid de burger verplicht om legitimatie te hebben, het dan ook reëel is om burgers die niet aan de voorwaarden voldoen om het bewijs te bemachtigen, te helpen bij het regelen ervan?
2. Is het college bereid om voor dak- en thuislozen en alle mensen met weinig geld tot 110% van de bijstandsnorm het aanschaffen van een identiteitskaart te vergoeden, zoals ook de Hof van Twente dit doet?
3. Is het college tot slot bereid om dak- en thuislozen die niet beschikken over een postadres en ook niet over een uitkering, te helpen bij het verkrijgen van een postadres door bijvoorbeeld het adres van de sociale dienst van de gemeente of burgerzaken ter beschikking te stellen?
4. Is het college bereid om bij de politie een voorwaardelijke boete te bepleiten voor dak- en thuislozen die niet beschikken over een identiteitskaart door hen bij overtreding eerst te verwijzen naar burgerzaken en een week de tijd te geven hun identiteitskaart te regelen?


---- --