Gemeente Zwolle

Financiële compensatie voor gekapte bomen

Om het Zwolse bomenbestand te beschermen en te ontwikkelen heeft het college van BenW besloten de gemeentelijke Bomenverordening aan te vullen met de beleidsregel -Financiele compensatie bomen-. Uitgangspunt was dat er goede redenen moeten zijn om een boom te kappen. Wanneer kap toch onvermijdelijk is, geldt als basisprincipe herplant ter plekke of in de directe omgeving. Is herplant niet mogelijk, dan moet in de toekomst een financiele compensatie plaatsvinden. Om dit mogelijk te maken wordt de Bomenverordening aangepast. Eind maart buigt de raad zich over de beleidsregel.

De herplant gaat volgens het vier-stappen-principe:
1. Herplant ter plekke in het eerst volgende plantseizoen.
2. Herplant in de direct omgeving in het eerst volgende plantseizoen.
3. Herplant ter plekke in aansluiting op een project uiterlijk één jaar na realisatie ervan.

4. Herplant in de directe omgeving in aansluiting op een project uiterlijk één jaar na realisatie ervan.

Wanneer een boom gekapt wordt waarbij herplant niet mogelijk is, moet de initiatiefnemer de kap financieel vergoeden. De hoogte van deze compensatie is afhankelijk van de waarde van de boom. De gemeente stelt deze waarde vast volgens de Methode Raad (genoemd naar de heer Raad, zie deze methode heeft bedacht). Dit is een landelijk erkende waardebepaling. Factoren die de waarde bepalen zijn onder andere de boomsoort, de dikte, locatie en vitaliteit van de boom.

Vervolg
Eind maart 2005 wordt de beleidsregel 'Financiële compensatie bomen' en daarmee de actualisatie van de Bomenverordening in de gemeenteraad behandeld. Indien de raad akkoord gaat, treedt de nieuwe Bomenverordening twee weken later in werking (7 april 2005) en vervalt de oude. De aangepaste bomenverordening ligt in dat geval een week later (14 april 2005) twee weken ter inzage bij het gemeentelijk informatiecentrum aan Grote Kerkplein 15.


---