Gemeente Zwolle

Vier ton voor geautomatiseerde trekkenwanden Odeon

Door verregaande ARBO eisen is het noodzakelijk dat de trekkenwanden van schouwburg Odeon worden geautomatiseerd. Het college van BenW heeft hiervoor een bedrag van ruim vier ton beschikbaar gesteld.

De ARBO eist dat de installatie voor aanvang van het nieuwe theaterseizoen 2005/2006 is aangebracht. De uitvoering van de geautomatiseerde trekkenwanden vindt deze zomer plaats. Schouwburg Odeon heeft door deze onvoorziene en verregaande eisen onvoldoende gefinancierd in haar onderhoudsfonds. In 2001 is in het kader van nieuw beleid al ¤340.355,-- beschikbaar gesteld.

Uitvoering liet echter op zich wachten. Enerzijds omdat de voorgestelde technische voorzieningen in de toneeltoren niet mogelijk bleken. Ook zijn er slechts enkele leveranciers in Nederland die zich met deze materie bezig houden en Odeon één van de vele schouwburgen in Nederland is waarvan de trekkenwanden moeten worden aangepast. In de tussentijd zijn de ARBO eisen verder aangescherpt dat in plaats van het mechaniseren van de trekkenwanden deze nu geautomatiseerd moeten worden.
Dit brengt hogere kosten met zich mee. In totaal kost het aanbrengen van deze voorziening ruim zeven ton. Als de gemeente dit bedrag niet had bijgepast, moest de schouwburg op last van de wetgeving haar deuren sluiten.


---