Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.30 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200308242/1
Beroep van Sichting De Hoeksteen en Stichting Landschap, Architectuur en Stedenbouw tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het uitwerkingsplan Raaks van de gemeente Haarlem. Dit plan heeft betrekking op het zogenoemde Raaksgebied dat deel uitmaakt van het in 1990 aangewezen beschermde stadsgezicht. Het plan is een uitwerking van het stadsvernieuwingsplan Oude Stad en beoogt een nieuwe invulling van het gebied mogelijk te maken met onder meer ondergrondse parkeergarages, woningen, kantoren, detailhandel en recreatieve voorzieningen. Op het terrein staan nu onder meer de voormalige HBS-gebouwen, de Mulo, de Hoeksteenkerk en de Jacobs- of Wijnkerk: gebouwen uit het begin van de vorige eeuw. Met de nieuwe invulling van het gebied ziet de gemeente geen plaats meer voor de gebouwen van de HBS-A en de Mulo en evenmin voor de Hoeksteenkerk. De beide stichtingen die bezwaren hebben tegen de provinciale goedkeuring van het uitwerkingsplan van de gemeente, zijn onder meer van mening dat de te behouden bijzondere, architectonische en stedenbouwkundige elementen van deze gebouwen onvoldoende worden beschermd door het uitwerkingsplan.


* 200401847/1
Beroep tegen de milieuvergunning die het college van B&W van Bernheze heeft verleend voor een zweegvliegveld Aeroclub Nistelrode aan de Vorstenbosscheweg in Nistelrode. Dit is een bestaand zweegvliegveld in het zuidelijk gebied van Nistelrode. Het bestaat uit een grasbaan van ongeveer 1.050 meter lang en 150 meter breed waarop de starts en de landingen van de zweegvliegtuigen plaatsvinden. Verder staat op het terrein een kantine voor bezoekers, stallingruimten, een werkplaats voor de zweefvliegtuigen, en een ruimte voor aanhangwagens en lierinstallaties. Tegenstanders van de milieuvergunning zijn van mening dat er een milieueffectrapport had moeten worden opgesteld. Ook vinden zij dat er ten onrechte ontheffingen op grond van de Luchtvaartwet zijn verleend, dat er een andere locatie had moeten worden gekozen en vrezen zij voor onaanvaardbare geluidhinder.


* 200403464/1
Hoger beroep in verband met de beslissing van de minister van Verkeer en Waterstaat om zelf een inspectie uit te voeren op drie luchtvaartuigen van Helicon B.V. in het kader van de verlenging van de termijn van geldigheid van de bewijzen van luchtwaardigheid (BvL-verlengingsinspectie). De minister heeft een tot het verrichten van onderhoud aan luchtvaartuigen erkend bedrijf in Teuge over deze beslissing geïnformeerd. Dit bedrijf was het niet eens met deze beslissing en heeft daartegen een bezwaarschrift ingediend. De minister heeft dit bezwaar niet-ontvankelijk verklaard, omdat deze beslissing volgens de minister geen besluit is waartegen men bezwaar kan maken. Daarbij is het bedrijf nog steeds bevoegd om bij Helicon BvL-verlengingsinspecties uit te voeren, aldus de minister. De rechtbank in Zutphen heeft zich in maart 2004 al over deze kwestie uitgesproken en de minister in het gelijk gesteld. Het bedrijf is het niet eens met deze uitspraak van de rechtbank en heeft een hoger-beroepschrift ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

* 200403908/1
Hoger beroep in verband met de vergunning die het college van B&W van Oegstgeest heeft verleend voor de bouw van een appartementencomplex met vier bouwlagen en vijf appartementencomplexen met zes bouwlagen aan de Lobeliuslaan (project Heemlandterras 1-6) in Oegstgeest. De rechtbank in Den Haag heeft in maart 2004 een beroep van omwonenden gegrond verklaard en de bouwvergunning te niet gedaan. Het college van B&W is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De gemeente is van mening dat de rechter ten onrechte heeft geoordeeld dat het Ontwikkelingsplan Poelgeest niet als goede ruimtelijke onderbouwing voor het bouwplan kan worden aangemerkt.