D66

Persbericht Sophie in t Veld, lid Europees Parlement D66

Europees Parlement bespreekt woensdag 19 januari rapport Sophie in t Veld inzake het versoepelen en verhelderen van staatssteunregels voor publieke diensten: In t Veld pleit voor vermindering bureaucratie

18/01/05 - In de bredere discussie over een interne markt voor diensten en de verhouding publieke diensten en marktregels bespreekt de commissie Economische & Monetaire zaken van het Europees Parlement morgen het rapport Staatssteun in de vorm van compensatie voor publieke dienstverlening van rapporteur Sophie in t Veld. Tijdens het debat wordt naast het rapport ook de ruim 168 amendementen op het rapport besproken.

Belangrijke discussiepunten in het debat zijn voor Sophie in t Veld:

a. geen onvoorwaardelijke afschaffing van meldingsplicht van staatssteun aan woning-corporaties en ziekenhuizen

In ´t Veld steunt het streven om onnodige bureaucratie voor het MKB (bedrijven met een jaaromzet tot 50 miljoen euro) te verminderen. In haar rapport geeft ze aan zich zorgen te maken over het Commissievoorstel tot het onvoorwaardelijk afschaffen van de meldingsplicht aangaande staatssteun aan woningcorporaties en ziekenhuizen, gezien de grote bedragen die hiermee gemoeid zijn. Zij ziet meer in een systeem waarbij Lidstaten vooraf aan de Commissie een rapportage overleggen over organisatie en financiering van de betreffende sector in het land. Aan de hand daarvan kan de Commissie dan beter inschatten welke mogelijke risico´s en problemen staatssteun voor de interne markt oplevert.

b. geen lijst creëren van diensten die zijn uitgezonderd van interne markregels

Volgens In ´t Veld is het onwenselijk, door de grote verschillen tussen de situaties in de Lidstaten, om op Europees niveau een lijst vast te stellen ten aanzien van welke diensten wel of niet moeten voldoen aan de concurrentie- en staatssteunregels. In t Veld is tegen een onnodige uitbreiding van het aantal sectoren die niet aan de interne marktregels hoeft te voldoen. Wat voor haar strijdig is met het streven van de Lissabon-strategie voor een beter functionerende interne markt.

In ´t Veld onderschrijft de gedachte in de Commissie-voorstellen dat enerzijds de interne markt goed dient te functioneren en dat anderzijds onnodige staatssteun en concurrentieregels de werking van publieke diensten niet mag verstoren. Centraal staat daarbij dat het belang van de consument (goede en betaalbare dienstverlening) en van de belastingbetaler (belastinggeld niet uitgeven voor verstoring markt, maar enkel voor goede diensten) voorop staan.

////////