Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Portret van een zelfmoordenaar
Uitzenddatum: Wo. 19 januari 2005, 20.30u

Waarom wil een jongen van 24 jaar zichzelf opblazen om martelaar te worden? Vanavond in Netwerk een portret van Hamasstrijder en zelfmoordenaar Tariq Hamid. Hij speelt de hoofdrol in een rekruteringsvideo voor Hamas. De organisatie volgde hem tijdens zijn voorbereidingen en zijn zelfmoord-
aanslag. Ook familieleden en overlevenden
van de aanslag komen aan het woord.

Hand van vrede
Aanslagen zijn na de dood van de Palestijnse leider Arafat nog steeds aan de orde van de dag. Dat terwijl zijn opvolger Mahmoud Abbas juist toenadering wil zoeken tot Israël. Bij zijn aantreden als president op 10 januari stelde hij "de hand van vrede" uit te steken naar Israël. "We hopen dat de reactie positief zal zijn", zei hij. "De verkiezingen zijn slechts het begin, niet het einde."

Samenwerking
Veel radicaal-islamitische groeperingen hebben aangekondigd met de nieuwe president te willen samenwerken. Gisteravond zocht Abbas extremistische groeperingen in de Gazastrook op om te praten over een wapenstilstand.

Troepen
Abbas heeft Palestijnse veiligheidstroepen naar de Gazastrook gestuurd om aanslagen op Israëlische doelen in het vervolg te voorkomen. Uit de documentaire blijkt echter hoe moeilijk dit soort acties tegen te houden zijn.

Eenzijdig bestand
Zo pleegde Hamas op de avond van de onderhandelingen nog een zelfmoordaanslag. De groepering had al eerder gezegd geen eenzijdig bestand te willen. Ook de islamitische Jihad weigert een dergelijk verdrag te ondertekenen.

In de studio een gesprek met Radi Suudi over de onmogelijke taak waar Abbas voor staat: ervoor zorgen dat Hamas het geweld zal afzweren.