Socialistische Partij

SP doet mee aan `onzinbestrijding' grondwet

19-01-2005 * De fractie van de SP in het Europees Parlement heeft met grote instemming kennis genomen van het initiatief van enkele europarlementariërs, waaronder de Duitse Sociaal-democraat Jo Leinen en parlementsvoorzitter Joseph Borrel, om een snel operend reactieteam te vormen dat `onzinverhalen' over de Europese Grondwet wil bestrijden. De SP heeft de heer Leinen in een brief verzocht aan het initiatief te mogen deelnemen.

Ook de SP merkt dat er vaak misinterpretaties en halve leugens over de grondwet de ronde doen, met name onder de voorstanders ervan. Zo is er het hardnekkige verhaal dat de grondwet Europese burgers het recht zou geven om met een miljoen handtekeningen een referendum af te dwingen. Dit is geheel onjuist: de grondwet voorziet weliswaar in de mogelijkheid voor burgers om een petitie aan te bieden, maar de Europese Commissie hoeft hier niets mee te doen en kan deze zonder moeite naast zich neer leggen.

Een ander veelgehoorde misconceptie over de grondwet is dat deze individuele burgers meer rechten zou geven waarop ze zich zouden kunnen beroepen. Ook dit is niet waar, de in het Handvest van Grondrechten genoemde rechten zijn al eerder in tal van andere internationale verdragen opgenomen die door alle Europese lidstaten zijn ondertekend. Voor Nederlandse burgers heeft dit handvest dus geen meerwaarde.

SP Europarlementariër Kartika Liotard: "het zou goed zijn als de halve leugens en mythologie verdwijnen en de discussie over de grondwet uitsluitend zou gaan over de voordelen en vooral de vele nadelen die dit document kent. Ikzelf ben er van overtuigd dat als de Nederlandse burgers objectief en waarheidsgetrouw over de grondwet geïnformeerd worden, zij in grote meerderheid tegen zullen stemmen bij het referendum."