Gemeente 's-Hertogenbosch

19-01-2005

Uitvoering groot aantal verkeersprojecten

's-Hertogenbosch investeert dit jaar een bedrag van 6,5 miljoen euro in een groot aantal verkeersprojecten. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om de aanleg van fietsvoorzieningen, de inrichting van 30 km-gebieden en het aanleggen van rotondes ter vervanging van verkeerslichten. De provincie Noord-Brabant subsidieert de projecten met een totaalbedrag van 2 miljoen euro.

Elf gemeenten in de regio 's-Hertogenbosch zijn woensdag akkoord gegaan met een integraal pakket aan maatregelen voor de verbetering van de verkeerssituatie in de regio in 2005. De elf wethouders van de gemeenten en de gedeputeerde van de provincie hebben woensdag hun goedkeuring gegeven aan ruim 30 infrastructurele projecten en een zeker zo grote hoeveelheid projecten die gericht zijn op het gedrag van de verkeersdeelnemers. Ongeveer de helft van de projecten wordt in 's-Hertogenbosch uitgevoerd.

Fietsprojecten
Ter verbetering van de verkeersveiligheid voor de fietsers en ter verduidelijking van de fietsroutes in de stad worden een aantal parallelwegen omgebouwd tot fietsstraten. Fietsstraten hebben de uitstraling van een fietspad, waar autoverkeer is toegestaan. Deze fietsstraten worden op delen van de parallelwegen langs de Aartshertogenlaan, de Koningsweg, het Julianaplein de Orthenseweg en de Hambakenweg aangelegd. Ook worden op de gehele route vanaf de wijk Maaspoort tot aan het Heetmanplein delen van de bestaande fietspaden verlegd, voorrangssituaties aangepast, oversteekvoorzieningen verbeterd en middengeleiders verlaagd. Dit alles om de fietsroute tussen de binnenstad en Maaspoort aantrekkelijker en veiliger te maken.

In de wijk Hintham wordt het fietspad aan de noordzijde van de Van Broeckhovenlaan-Jan Heijmanslaan verbreed en wordt de tegelverharding vervangen door een asfaltverharding. Aan de zuidzijde van de Van Broeckhovenlaan wordt een vrijliggend fietspad aangelegd, tussen de Van Reysstraat en de Hesselsstraat. Daarnaast wordt de rijbaan van de Geulweg - Dr. Poelsstraat voorzien van fietsstroken in rood asfalt.

De kwaliteit van de verharding van diverse fietspaden in de stad is niet meer voldoende. Daarom wordt de bestaande klinkerverharding van verschillende fietspaden vervangen door een asfaltverharding, wat het fietsen aantrekkelijker moet maken.

De fietsenstalling aan de zuidzijde van het station, nabij het busstation, wordt verplaatst naar de Boschveldweg. Ook wordt het aantal fietsenstallingen op deze locatie uitgebreid tot 600 stallingen en wordt de huidige rijbaan van de Boschveldweg tussen de Koninginnenlaan en de Perronweg voorzien van een vrijliggend tweerichtingenfietspad. Vanuit de stallingslocatie is een directe toegang tot het naastgelegen perron mogelijk.

30 km-gebieden
Ter verbetering van de verkeersveiligheid in woongebieden wordt een vijftal woonwijken heringericht tot 30 km-gebied. In deze wijken worden enkele kruispunten voorzien van een verhoogd plateau en er worden drempels aangelegd. Verder wordt met behulp van verkeersboden een maximum snelheid van 30 km/uur ingesteld. Het gaat om de volgende gebieden:

- de Overlaet in Rosmalen;

- het centrum van Rosmalen;

- de wijk Zuid in 's-Hertogenbosch;

- de Vliegeniersbuurt in 's-Hertogenbosch;

- de kern Bokhoven.

Rotondes
Om de doorstroming van het fietsverkeer van en naar de binnenstad te bevorderen worden afgeschreven verkeerslichten, zo mogelijk, vervangen door rotondes. Op het kruispunt Harendonkweg/Donksedreef en op het kruispunt Sint Teunislaan/Rompertsebaan worden de verkeerslichten in 2005 zeer waarschijnlijk vervangen door een rotonde.

Magistratenlaan
De snelle ontwikkeling van het Paleiskwartier en de behoefte om de binnenstadsring van doorgaand verkeer te ontlasten, maken een verbinding tussen de toekomstige randweg en de Zandzuigerstraat noodzakelijk. Dit jaar wordt het eerste deel van deze nieuwe verbinding aangelegd. Het betreft het gedeelte van de Magistratenlaan, tussen de Branderijstraat en de Stationstunnel. Langs de nieuwe rijbaan wordt deels een parallelweg en deels een vrijliggend fietspad aangelegd.

Projecten, gericht op het verkeersgedrag
Ook projecten, gericht op het verkeersgedrag maken deel uit van het totale pakket van maatregelen dat in 2005 wordt uitgevoerd. Zo wordt er voor ouderen een verkeerscursus georganiseerd. Op basisscholen wordt extra aandacht besteed aan verkeerseducatie en in verschillende woonwijken worden zogenaamde verkeersweken georganiseerd. Op allerlei manieren wordt dan aandacht geschonken aan verbetering van de verkeersveiligheid.

De exacte planning van de uitvoering van de projecten is nog niet bekend. Alle projecten worden op dit moment voorbereid om aan betrokkenen te worden gepresenteerd, voordat tot uitvoering wordt overgegaan.