Gemeente 's-Hertogenbosch

19-01-2005

Uitvoering van de presentatie stedelijke geschiedenis geactualiseerd

Gemeente wil met partners aan de slag

Het college heeft de uitvoering van het rapport Presentatie Stedelijke Geschiedenis geactualiseerd. Aanleiding is dat er nu ook geld beschikbaar is om de presentatie vorm te geven. Het college wil de inmiddels opgebouwde samenwerking met de verschillende betrokken partners verder intensiveren en verbeteren. Het belang daarvan is dat er gezamenlijk meer en een breder publiek kan worden getrokken. De uitvoering van de presentatie van de Stedelijke Geschiedenis gaat in nauwe samenwerking met drie partners, die zich met hun activiteiten richten op drie verschillende doelgroepen: het Bezoekersmanagement dat zich vooral richt op toeristen, ORCHIS (Organisatie Cultuur Historische Instellingen 's-Hertogenbosch) dat zich vooral op inwoners van 's-Hertogenbosch richt en het Cultuureducatieoverleg dat zich richt op scholieren van basis en voortgezet onderwijs. Bedoeling is te starten met drie proefprojecten om na te gaan of de samenwerking ook door de partner doeltreffend wordt gevonden. Ook binnen de gemeente moet de samenwerking worden verbeterd. Hiervoor is inmiddels een werkgroep samengesteld, die zich bezighoudt met het voorbereiden, uitvoeren en coördineren van activiteiten.

Drie proefprojecten
Met ORCHIS wordt het project "Beroemde Bosschenaren" gestart (met name voor doelgroep historisch geïnteresseerde Bosschenaren). Hiervoor worden plaquettes gemaakt, als onderdeel van een informatie- en verwijzingssysteem in de stad. Voor de cultuurhistorische instellingen is er volop gelegenheid zelf activiteiten te ondernemen, waarmee deze informatie onder de aandacht wordt gebracht. Met het Cultuureducatieoverleg wordt het schoolproject rond het boek "De draak van de donken" (met name voor doelgroep schoolkinderen) opgepakt. Dit onlangs verschenen boek over tweeduizend jaar geschiedenis van de gemeente 's-Hertogenbosch met al zijn kernen en wijken, is geschreven voor kinderen en uitstekend geschikt als basis voor educatieve projecten voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met het Bezoekersmanagement wordt het project "'s-Hertogenbosch Vestingstad van Europa" verder vormgegeven (met name voor doelgroep toeristen). Op 13 juli 2004 heeft ons college al besloten een bedrag van ⬠300.000,- voor activiteiten rond dit thema beschikbaar te stellen. Hiervoor zijn dus geen extra middelen uit het budget voor Stedelijk Historische Presentatie nodig. Voor de eerste twee proefprojecten is een budget van ⬠95.000,- beschikbaar. Structureel is een bedrag van ⬠80.000,- op de begroting opgenomen voor het uitvoeren van projecten.

Drie niveaus
In 1999 stelde de raad de kaders vast voor de presentatie van de Stedelijke Geschiedenis van 's-Hertogenbosch. Centraal daarin staan drie samenhangende niveaus met elk hun eigen functies in het totaal:
1. historisch knooppunt: bieden van een historisch referentiekader door een attractieve overzichtspresentatie en het stimuleren van bezoeken aan de stad;

2. stedelijke omgeving: toegankelijk en zichtbaar maken van de stedelijke historie in de openbare ruimte, ontwikkelen en realiseren van nieuwe invalshoeken die invulling geven aan wisselende tentoonstellingen en activiteiten in de stad door de inzet van traditionele en moderne instrumenten om de nieuwsgierigheid te prikkelen, het combineren van bestaand aanbod met wisselende en permanente presentaties, stimuleren van dynamiek vanuit een projectbureau, een permanente basisinfrastructuur maken op grond van de historische kapstok en nieuwe invalshoeken kiezen voor projecten op stadsniveau;

3. bestaande culturele infrastructuur: (cultuurhistorische) instelling in de stad, die dat gedeelte belicht waar hij goed in is en op gericht is.
Gezamenlijk belichten zij de vele verhalen en invalshoeken waar de geschiedenis van de stad uit bestaat.