Nieuw-Vlaamse Alliantie


BHV: behandeling in Kamer is gestart. (19/01/05)

Zoals aangekondigd begon vandaag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken de behandeling van de wetsvoorstellen tot splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Na het aanwijzen van de verslaggevers werd de verdere werkwijze van de Commissie besproken.

De suggestie van minister Reynders om de behandeling in de Commissie te laten afhangen van de vorderingen van de werkgroep van de IMC, werd door alle Vlaamse partijen afgewezen. Ook de pogingen van FDF, PS en MR om de behandeling van de wetsvoorstellen pas aan te vatten nadat de IMC-werkgroep tot een besluit was gekomen, werd door een Vlaams front opzijgeschoven.

De Kamercommissie besliste daarna het volgende:


1) De wetsvoorstellen worden wekelijks op de agenda ingeschreven en behandeld.

2) De bespreking van de wetsvoorstellen staat los van de werking van de werkgroep die door de IMC werd aangekondigd. De regering kan wekelijks verslag uitbrengen van de vorderingen die men maakt binnen deze werkgroep, maar dit heeft geen invloed op de normale parlementaire behandeling van de wetsvoorstellen tot splitsing van B-H-V.

Wat betreft de werkgroep van de IMC, wenst de N-VA enkel een vertegenwoordiger af te vaardigen indien aan volgende voorwaarden zoals ook verwoord door minister-president Leterme- blijvend wordt voldaan: de werkgroep mag geen vertragend effect hebben op de gewone parlementaire behandeling in de Kamercommissie, er worden geen punten geagendeerd die ingaan tegen het Vlaams regeerakkoord en er wordt enkel gesproken niet onderhandeld - over concrete voorstellen.

Indien aan deze voorwaarden is voldaan, zal de N-VA in de werkgroep luisteren naar de voorstellen van de federale regering en eventueel bedenkingen formuleren. Het Vlaams regeerakkoord is daarbij zowel uitgangspunt als toetssteen. De houding van de N-VA terzake blijft dus onveranderd.

Auteur:
Patrick De Groote, Kamerlid N-VA
Bart De Wever, voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be