Socialistische Partij

Drijfjacht moet verboden blijven

19-01-2005 * Drijfjacht op wilde zwijnen wordt weer mogelijk, als het aan provincie Gelderland ligt. "Volstrekt onaanvaardbaar,"aldus SP-Kamerlid Krista van Velzen, die Kamervragen stelde. "Wilde zwijnenpopulaties reguleren zichzelf. Maar jagers creëren een plaag door bij te voederen. Vervolgens vragen ze om ontheffing van het verbod op drijfjacht. Minister Veerman mag daar niet aan toegeven."

Krista van Velzen Sinds 2002 is de drijfjacht op wilde zwijnen verboden. Alleen bij ernstige calamiteiten, zoals bij gevaar voor volksgezondheid, wordt ontheffing verleend. Volgens provincie Gelderland is er nu sprake van een calamiteit, omdat er zo'n vierduizend zwijnen teveel rondlopen op de Veluwe, die door `normale afschot' niet `gereguleerd' kunnen worden.

Van Velzen: "Het is elk jaar hetzelfde liedje. Er zijn teveel zwijnen en daarom moeten de jagers `helaas' tot drijfjacht overgaan. Ik vind het tijd dat de minister gaat onderzoeken of de lokale faunabeheereenheid zijn werk wel goed doet. Want dit is natuurlijk te gek om los te lopen."