Socialistische Partij

Huursubsidie in AWIR kan beter

19-01-2005 * SP-Kamerlid Arda Gerkens heeft bij de behandeling van de Algemene Wet Inkomensafhankelijke Regelingen (AWIR) voorgesteld dat de huursubsidie achteraf nog drie jaar moet kunnen worden aangevraagd. Momenteel maakt naar schatting een op de vier mensen die recht hebben op de huursubsidie, daar geen gebruik van. Gerkens wil dat veranderen.

Arda Gerkens De termijn van drie jaar is gelijk aan de termijn waarbinnen de Belastingdienst nog een aanslag kan opleggen. Volgens het SP-Kamerlid kan huursubsidie achteraf een oplossing bieden voor huurders met bijvoorbeeld een grote huurschuld. Het gaat dan om mensen die wel recht hadden op huursubsidie, maar dat niet of niet op tijd hadden aangevraagd.

De wet AWIR regelt dat de Belastingdienst vanaf 2006 de nieuwe tegemoetkoming voor de ziektekostenverzekering, de huursubsidie, en de tegemoetkoming voor de kinderopvang gaat uitbetalen. De regels voor de tegemoetkoming studiekosten (WTOS) en de studiefinanciering (WSF2000) worden hiermee gelijkgetrokken.

De volledige tekst van de bijdrage van Arda Gerkens kun je hier lezen

Zie het origineel