Ingezonden persbericht

De Troubadour

h a r d e n b e r g

Persbericht WK03

16 DOWN VRIJDAG IN DE TROUBADOUR

Hardenberg-, De Zwolse band '16 DOWN' staat vrijdag (21-01) in muziekcafe De Troubadour in Hardenberg. Het is de band die jaren geleden uit de resten van The Prodigal Sons ontstond. En het is de band die in een paar jaar tijd een indrukwekkend repertoire bij elkaar sleutelde en daarmee diepe indruk maakt.

Wanneer in 1996 de band The Prodigal Sons uit elkaar gaat, besluiten de bandleden zonder frontman Erwin Nijhoff door te gaan. Eerst als Afterdust, maar dat verandert al snel in 16 Down. Gedurende drie jaar speelt de band demo na demo vol, maar laat verder weinig naar buiten komen. Eigenwijs en perfectionistisch als ze zijn, werken ze net zo lang aan de nummers totdat ze er tevreden over zijn. Wanneer ze in 2001 dan uiteindelijk besluiten dat het goed is, laat het succes niet lang op zich wachten. Platenmaatschappij Dino is al na enkele nummers overstag en de eerste single Subtle Movement wordt gelijk opgepikt door de radio en beland in zowel de Top 100 als de Top 40. De gevoelige ballad is niet echt representatief voor debuutalbum Headrush. Daarop laat 16 Down een afwisselend geluid horen en wordt stevige rock gecombineerd met beats, samples en electronica. Radiohead, Coldplay en Eels zijn namen die vaak vallen ter vergelijking. In 2002 treedt 16 Down als winnaar van de Essent Award op tijdens Noorderslag en doen ze in april , ter afwisseling van hun vele gewone optredens een tour voor de Marlboro Flashbacks waarbij ze nummers van Radiohead spelen. In 2003 gaat 16 Down op tournee met Anouk. In het najaar gaat de band de studio in voor de opnames van het tweede album, Life in a Fishbowl. De productie is mede in handen van Andreas Ahlenius, die ook Saybia produceerde. Anno 2005 is alleen drijvende kracht Marco Hovius over van de originele bezetting. De band is momenteel bezig aan de afronding
van het derde album en doet enkele optredens om de nieuwe nummers uit te proberen. 16Down is:

-Marco Hovius: leadvocal/guitar/piano, Marijn van den Berg: drums, Serge Bredewold: bass and backingvocal. De Troubadour is open vanaf 21.00 uur en 16 DOWN start o 23.00 uur. Meer info is te vinden op www.poppodium.nl.

Einde persbericht.