Universiteit van Amsterdam

Energie-overdracht naar optisch-actieve gedoteerde elementen


Promotie Experimentele natuurkunde


vrijdag 21 januari 10.00 uur

Mark Klik deed onderzoek naar optisch-actieve gedoteerde elementen, die worden gebruikt om de lichtemissie of lichtabsorptie van halfgeleiders en isolatoren te verbeteren. Erbium-gedoteerd silicium neemt - als veelbelovend materiaal voor het vervaardigen van opto-elektronische componenten - een prominente plaats in het onderzoek in. Hetzelfde geldt voor met silicium nanokristallen en erbium gedoteerd SiO2. Klik maakte gebruik van fotoluminescentie-excitatiespectroscopie en twee-kleuren-middeninfraroodspectroscopie. Met deze technieken slaagde hij erin om het materiaal te exciteren met een intense lichtbundel, waarvan de fotonenergie kon worden ingesteld over een groot bereik. Door vervolgens het uitgezonden licht nauwkeurig te observeren, wist Klik de wijze waarop energie in het systeem stroomt in kaart te brengen. In het bijzonder onderzocht Klik hoe de energie wordt overgedragen aan het optisch-actieve gedoteerde element dat licht uitzendt.

M.A.J. Klik: Energy transfer processes in optically doped matrices: a spectroscopical approach. Promotor is prof. dr. T. Gregorkiewicz.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.