Universiteit van Amsterdam

Patient met verzwikte enkel moet snel weer gaan bewegen


Promotie Geneeskunde


vrijdag 21 januari 12.00 uur

Gino Kerkhoffs onderzocht verschillende methoden om de diagnostiek en behandeling van de meest voorkomende sportblessure, de verzwikte enkel, te optimaliseren. Zo zette hij een multicenter-studie op naar het gebruik van een enzympreparaat na een acute verzwikking. Het preparaat heeft niet meer invloed op de afname van de pijn en de zwelling dan een placebo en verkort de tijd tussen het ontstaan van het letsel en het stellen van de diagnose niet. Omdat er nog geen praktische, objectieve diagnostische test bestaat voor het aantonen van een gescheurde enkelband, ontwikkelde en testte Kerkhoffs twee nieuwe apparaten. Beide weerspiegelen de mate van laxiteit - beweeglijkheid - van het laterale enkelligament-complexobjectief. Uit drie literatuurstudies volgt dat de meest effectieve behandeling van een verzwikte enkel lijkt te bestaan uit een aanpak waarbij de patiënt weer snel in beweging komt, gecombineerd met een soepele brace die met veters of klittenband kan worden vastgemaakt.

G.M.M.J. Kerkhoffs: Acute lateral ankle ligament injury: new insights in diagnosis and treatment. Promotoren zijn prof. dr. C.N. van Dijk en prof. dr. R.K. Marti.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.