Provincie Flevoland




Leerlingen in Flevoland leren multicultureel samenleven van Suriname

Flevolandse leerlingen willen van jongeren in Suriname leren hoe je multicultureel samenleeft. Vrijdag 21 januari start hiervoor een bijzonder uitwisselingsproject tussen scholen uit Flevoland en Suriname, genaamd Samenleven doe je zo. De leerlingen gaan ook in Suriname op bezoek om aan den lijve de multiculturele samenleving in Suriname te beleven.

Een jaar lang gaan dertig leerlingen van Scholengemeenschap Lelystad en ISG Arcus aan de slag met een speciaal lesprogramma. Via e-mail wisselen ze informatie, vragen, ervaringen en meningen uit met hun collega-leerlingen van de Marie Lefèvre mulo in Paramaribo. Om dat mogelijk te maken, is met steun van de provincie Flevoland en de stichting Samenleven doe je zo een computerlokaal in de Surinaamse school ingericht. Zo kunnen de leerlingen daar voortaan ook gebruik maken van computeronderwijs.

Een bezoek van de Flevolandse leerlingen aan Suriname, in de herfst van dit jaar vormt de afsluiting van het project. Ook daarvoor levert de provincie een financiële bijdrage. Zo kunnen ze met eigen ogen zien hoe de Surinaamse samenleving multicultureel functioneert.

Cabaretière Jetty Mathurin geeft vrijdag het startsein voor de bijeenkomst die plaatsvindt in de Statenzaal van het Provinciehuis te Lelystad. De leerlingen gaan in debat gaan met gedeputeerde John Bos, voorzitter Ad Huijsmans van de stichting Samenleven doe je zo en de andere aanwezigen, waaronder Statenleden, wethouders en
vertegenwoordigers van de Surinaamse gemeenschap in Flevoland. Dans-, rap- en slagwerkgroepen verzorgen korte optredens. De bedoeling is om rond het middaguur een beeld -en geluidsverbinding met Suriname tot stand te brengen, om gezamenlijk de opening van de het computerlokaal in de Surinaamse school en de start van het project te vieren. De bijeenkomst begint om 9:30 u urenduurttot1400uur.

De aanleiding voor het project vormt een motie waarin Provinciale Staten van Flevoland geld beschikbaar stellen om het multicultureel samenleven in de provincie te stimuleren. De motie noemt Suriname als voorbeeld van een succesvolle multiculturele samenleving die als inspiratie kan dienen voor jongeren in Flevoland.