B EN W BERICHTEN 2005 - 2 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 18 januari 2005

Algemene Zaken

1. (18-01) Het college van B en W brengt op vrijdag 21 januari een bezoek aan de sportopleiding van het Thorbecke college en aan de sector bouw van het ROC Zadkine. Het programma wordt afgesloten met een informele lunch op basisschool Albert Schweitzer, waar de collegeleden zullen praten met ouders en leerkrachten over het tegengaan van segregatie op school. Het bezoek maakt deel uit van de reguliere maandelijkse werkbezoeken van het college in het kader van de collegeprioriteiten.

2. (18-01) Het college van B en W heeft ingestemd met een bezoek van wethouder Van Sluis aan Oman van 30 januari tot en met 3 februari 2005. Tijdens zijn bezoek oriënteert de wethouder zich op de ontwikkeling van de haven van de stad Sohar. Dit project is een aantal jaren geleden ingezet. Daarnaast spreekt de wethouder met vertegenwoordigers van de overheid en het bedrijfsleven. In dezelfde periode brengt ook de minister van Verkeer en Waterstaat een bezoek aan de regio.

3. (18/01) Het college van B en W heeft ingestemd met een bezoek van wethouder Van Sluis aan Houston (Texas) en Allentown (Pennsylvania) van 7 tot en met 11 februari 2005. Het bezoek staat in het teken van relatiebeheer en inzet op nieuwe industriële ontwikkelingen.

Beleid

1. (18-01) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de culturele organisatie HAL 4 een subsidie te verlenen voor het produceren van de opera "Atlanta. Born out of a Bullet". De subsidie komt uit het operaproductiebudget van de gemeente. Dit budget heeft tot doel Rotterdamse kunstinstellingen in staat te stellen een opera te produceren.

2. (18-01) Het College heeft de verbinding tussen de Coloradoweg en de Missouriweg op de Nieuwe Maasvlakte, de Yukonweg genoemd. De Yukon is een rivier die stroomt in Canada en de Verenigde Staten.

3. (18-01) Het College stelt de gemeenteraad voor de verordening gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens Rotterdam vast te stellen. Aanpassing van deze verordening is noodzakelijk in verband met de gegevensuitwisseling tussen woningcorporaties en de gemeente. Dit met het oog op de weigeringsgronden die bij de inschrijving in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) door de gemeente op grond van de huidige wet- en regelgeving worden gebruikt. Indien de Raad deze heeft vastgesteld, treden ook de Beheerregeling GBA Rotterdam en de GBA Privacyregeling voor de bevolkingsadministratie Rotterdam 2005 in werking.

4. (18-01) Onder voorbehoud van instemming van de raad besluit het College om een intentie- en een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met het Recreatieschap Midden-Delfland, de Reconstructiecommissie Midden-Delfland en ProGolf BV voor de inrichting en exploitatie van de Noordpunt Oost Abstpolder. De gemeenteraad is gevraagd zijn standpunt hierover kenbaar te maken.

5. (18-01) Het College heeft besloten de bevoegdheid voor het verlenen van incidentele subsidies aan culturele en kunstinstellingen overgedragen van de Rotterdamse Kunststichting aan de nieuwe Dienst Kunst en Cultuur. Alle betrokken instellingen worden op de hoogte gesteld door een gezamenlijke brief van de Kunststichting en de Dienst Kunst en Cultuur. De overdracht van deze bevoegdheid raakt uitsluitend verschillende gesubsidieerde instellingen in de sector kunst en cultuur.

6. (18-01) Het College heeft besloten de eigenaren van particuliere panden in het Wallisblok in Spangen aan te schrijven op achterstallig onderhoud. Eigenaren die besluiten hun pand op te knappen komen in aanmerking voor subsidie voor particuliere woningverbetering. Daarnaast heeft het College besloten voor alle panden honderd procent subsidie te geven voor gevelreiniging, zodat de uitstraling van het blok optimaal verbetert. In het 'Uitvoeringsprogramma Fysieke Aanpak Hot Spots' van augustus 2003 is aangegeven dat voor het zogeheten Wallisblok (woningadressen Wallisweg 8 t/m 38, Nicolaas Beetsstraat 94 t/m 98 en Balkenstraat 9 t/m 37) gekozen is voor renovatie op hoog niveau, uit te voeren in 'particulier opdrachtgeverschap'. Daarvoor is gekozen vanwege de slechte bouwkundige staat, de grote sociale problemen en de problemen bij het verhuren van woningen in dit blok. Het is de bedoeling dat de kwaliteit van het blok en de uitstraling op de omgeving flink verbeteren. Met particulier opdrachtgeverschap kunnen nieuwe eigenaar-bewoners aangetrokken worden die bereid en in staat zijn hun bezit goed te verzorgen.

7. (18-01) Het College heeft besloten voor de periode 2005 t/m 2008 extra geld toe te kennen aan de afdeling Woningtoezicht van de dS+V voor extra capaciteit. Het geld komt uit de middelen voor het actieprogramma Rotterdam Zet Door en wordt gebruikt voor extra inzet van Woningtoezicht op hot spots, logementen, ongewenst verhuurgedrag etc.

8. (18-01) Het college van burgemeester en wethouders heeft een reactie op het rapport "De 'vrije' trambaan" van de Raad voor de Transportveiligheid verzonden aan de minister van Verkeer en Waterstaat. In dit rapport staan de conclusies van het onderzoek naar de verkeersveiligheid van stadstrams gehouden door de Raad voor de Transportveiligheid. Het College deelt de geuite zorgen over de verkeersveiligheid in het algemeen en die met betrekking tot trams in het bijzonder. De geformuleerde aanbevelingen worden dan ook door het College op hoofdlijnen onderschreven. Het College deelt echter niet het beeld dat uit het rapport naar voren komt over gebrek aan aandacht voor de tram in de verkeersveiligheid van de gemeente Rotterdam. De RET en dS+V spannen zich voortdurend in om de veiligheid van het tramsysteem te verhogen. Zij doen hierbij meer dan wettelijk van hen verlangd wordt. Tevens vindt het College dat analyses en toonzetting van het rapport bijdragen tot een ongewenste beeldvorming over de tram in de stad. Het leggen van meer nadruk op inspanningen van de betrokken organisaties om de verkeersveiligheid in het algemeen te bevorderen, wordt door het College wel onderschreven.


---- --