Sociaal-Economische Raad

20 januari 2005

Openbare Raadsvergadering Sociaal-Economische Raad

21 JANUARI 2005

Aanstaande vrijdag 21 januari komt de Sociaal-Economische Raad om 10.15 uur in openbare vergadering bijeen. U bent van harte uitgenodigd deze vergadering bij te wonen. Op de agenda staan twee ontwerpadviezen: over de Nota mobiliteit en over toekomstgericht ouderenbeleid.

Nota mobiliteit

Mobiliteit moet meer aan de markt worden overgelaten, volgens het ontwerpadvies. In een mobiliteitsmarkt betaalt de gebruiker respectievelijk de vervuiler voor de maatschappelijke kosten die hij veroorzaakt. Dat kan bijvoorbeeld via een naar tijd, plaats en milieubelasting gedifferentieerde kilometerheffing. Een mobiliteitsmarkt zorgt bovendien voor een meer directe wisselwerking tussen aanbod en gebruik van infrastructuur. Op deze manier ontstaat er een zelfregulerend systeem, dat een bijdrage levert aan de overgang naar duurzame mobiliteit.

Toekomstgericht ouderenbeleid

In dit ontwerpadvies bepleit de SER een evenwichtige lastenverdeling in het belang van alle generaties. Ouderenbeleid is voor alle generaties van belang. Jongere generaties zullen een aanzienlijke bijdrage moeten leveren aan het economisch draagvlak voor collectieve voorzieningen die voor ouderen van belang zijn. Daarom is ook een groter beroep op de solidariteit van draagkrachtige ouderen gerechtvaardigd.