Gemeente Tilburg

05035BO

Datum
20 januari 2005

Bouwplan 11 appartementen en 14 garages aan Hasseltstraat 170-172

Inspraak van 21 januari 2005 tot en met 4 februari 2005

Bouwbedrijf van Hemert uit Giessen heeft een bouwplan ingediend voor de bouw van 11 appartementen en 14 garages aan de Hasseltstraat 170-172 in Tilburg.

Voor het bouwinitiatief is eerder een concept ruimtelijke onderbouwing1 opgesteld. Het college heeft op 6 mei 2002 hiermee ingestemd. De gemeenteraad heeft het plan besproken in haar vergadering van 28 oktober 2002. De raad heeft toen niet ingestemd met het plan. Naar aanleiding van het besluit van de raad en een aantal inspraakreacties heeft de gemeente bekeken of het huidige pand aan de Hasseltstraat 170-172 behouden zou moeten blijven vanwege het historische karakter ervan. Er is daarvoor een cultuurhistorisch en bouwtechnisch onderzoek ingesteld. Daaruit bleek dat restauratie of renovatie niet meer mogelijk was, gezien de slechte staat van alle bouwdelen van het pand. Restaureren van het pand zou neerkomen op een volledige herbouw, inclusief fundering. Inmiddels is het pand gesloopt omdat er een te groot risico was ontstaan voor instortingsgevaar. Het plan is daarna aangepast door de initiatiefnemer. In het aangepaste bouwplan is het aantal woonlagen teruggebracht van vijf naar vier. De hoogte van het pand bedraagt nu 12 meter.

Vrijstellingsprocedure

Het bouwplan past niet binnen het geldende bestemmingsplan "De Hasselt". In dit bestemmingsplan heeft de locatie de bestemming "Eengezinshuizen, winkelhuizen". Het bouwen van appartementen in plaats van eengezinshuizen past daar niet in. Verder overschrijdt het plan de voorgeschreven hoogte en diepte van de bestemming. Het college wil echter graag meewerken aan het plan en is een vrijstellingsprocedure2 gestart. Het bouwplan past namelijk binnen het gemeentelijke beleid, omdat het voorziet in een passende, functionele invulling van de locatie. Een vrijstellingsprocedure maakt het - na zorgvuldige afweging - mogelijk om een bouwvergunning te verlenen in afwijking van het geldende bestemmingsplan.

Inspraak

Het college heeft in het kader van de vrijstellingsprocedure een ruimtelijke onderbouwing opgesteld. Voordat de procedure wordt voortgezet, wil het college eerst uw mening weten. Het college zal namelijk na afloop van deze stap beslissen het bouwplan ongewijzigd verder in procedure te brengen, het plan aan te passen of - in het uiterste geval - geen verdere medewerking aan het plan te verlenen.

Het bouwplan en de ruimtelijke onderbouwing liggen daarom van 21 januari 2005 tot en met 4 februari 2005 voor inspraak ter inzage in: . Het Gemeentelijk Informatiecentrum in de Stadswinkel Centrum aan het Stadhuisplein 128 in Tilburg. Openingstijden: maandag van 13:00 tot 18:00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10:00 tot 18:00 uur en donderdag van 13:00 tot 20:00 uur.

Tijdens deze periode kunt u schriftelijk inspraakreacties indienen. Deze kunt u richten aan de directeur van de dienst Beleidsontwikkeling, Postbus 717, 5000 AS Tilburg, onder vermelding van "Inspraak Hasseltstraat 170-172".

Vervolg procedure

Na het verstrijken van de inzagetermijn, neemt het college een standpunt in over de eventuele inspraakreacties. Besluit het college de procedure voort te zetten, dan komt het plan nogmaals ter inzage te liggen en kunt u zienswijzen indienen. U wordt hiervan met een bewonersbrief op de hoogte gesteld.

Meer informatie
Hebt u naar aanleiding van deze brief nog vragen over het project, dan kunt u contact opnemen met Reinou Kieboom van het gebiedsteam Oude Stad. Zij is bereikbaar op telefoonnummer 013 - 542 86 08.
1 Bij deze brief is een verklarende woordenlijst gevoegd (B). Daarin vindt u alle schuingedrukte woorden.
2 Bij deze brief is een algemene toelichting over de vrijstellingsprocedure gevoegd (A).

---- --