Gemeente Dongen


Duidelijkheid over St. Josephkerk en Pauluskerk 21-01-2005 00:00 Overeenstemming tussen gemeente, projectontwikkelaar en parochiebestuur
De gemeente Dongen, de projectontwikkelaar en het bestuur van de parochie Dongen en Klein DongenVaart hebben overeenstemming bereikt over de St. Josephkerk en de Pauluskerk. Deze overeenstemming bestaat uit drie losse overeenkomsten.

De eerste overeenkomst is een overeenkomst tussen het parochiebestuur en de projectontwikkelaar, waarbij de projectontwikkelaar de St. Josephkerk en de Pauluskerk heeft gekocht van het parochiebestuur. De tweede overeenkomst is een overeenkomst tussen de projectontwikkelaar en de gemeente, waarbij de gemeente uiteindelijk de eigenaar van de St. Josephkerk wordt. En ten derde is er een principe-overeenkomst tussen het parochiebestuur en de gemeente over de verkoop van de begraafplaats bij de St. Josephkerk en over de verkoop van een gedeelte van het plein voor de Laurentiuskerk.

Het parochiebestuur is met de projectontwikkelaar overeengekomen dat de ontwikkelaar beide kerkgebouwen met ondergronden overneemt voor 1,8 miljoen euro. Door deze verkoop beschikt het parochiebestuur over financiële mogelijkheden om bij de Laurentiuskerk een dienstencentrum te ontwikkelen. De Laurentiuskerk kan dan, samen met de Hubertuskerk in Klein Dongen-Vaart doorontwikkeld worden tot het kerkelijk centrum van de rooms katholieke parochie in Dongen.

St. Josephkerk
De projectontwikkelaar heeft de verworven St. Josephkerk weer doorverkocht aan de gemeente. In een overeenkomst is geregeld dat de projectontwikkelaar de St. Josephkerk met bijbehorende gronden voor een symbolisch bedrag van één euro aan de gemeente overdraagt. De gemeente is tevreden met dit feit omdat hierdoor een aantal ontwikkelingen in gang kan worden gezet. Zo kan het Verkeersbeleids-plan uitgevoerd worden door de centrumring te sluiten. Op de St. Josephlocatie kan een nieuw sociaal cultureel centrum gebouwd worden, omdat de huidige Cammeleur niet meer voldoet aan de (bouw)technische en veiligheidseisen van deze tijd. De plek van de huidige Cammeleur kan dan ingevuld worden met woningen, zoals dit voorzien is in het Centrumplan. Al deze ontwikkelingen zijn nieuwe belangrijke stappen voor de toekomst van Dongen.

Overeenkomst parochiebestuur en gemeente
Omdat er door de overeenkomsten duidelijkheid is ontstaan over het eigendom van de St. Josephlocatie, kan er ook een overeenkomst gesloten worden over de St. Josephbegraafplaats. Deze overeenkomst moet nog getekend worden, maar er is hierover al mondeling overeenstemming bereikt tussen de gemeente en het parochiebestuur. Het parochiebestuur verkoopt de begraafplaats bij de St. Josephkerk aan de gemeente. Bovendien koopt de gemeente een gedeelte van het plein voor de Laurentiuskerk. De gemeente kan hierdoor de situatie op de kruising Hoge Ham Gasthuisstraat Mgr. Poelstraat verbeteren.

Pauluskerk
De projectontwikkelaar heeft de Pauluskerk van het parochiebestuur gekocht. Met de gemeente is afgesproken dat de projectontwikkelaar de mogelijkheid heeft om, binnen bepaalde voorwaarden, de Pauluskerk te herontwikkelen. De projectontwikkelaar heeft daarbij onderstreept het gemeentelijk uitgangspunt, dat de Pauluskerk behouden moet blijven, te hanteren en hier rekening mee te houden. Als de ontwikkelaar het gebouw wil aanpassen, dan is daar een gemeentelijke monumentenvergunning voor nodig. En als de functie van het gebouw gewijzigd wordt, moet er een wijzigingsprocedure van het bestemmingsplan doorlopen worden. Het college heeft aangegeven hier medewerking aan te verlenen als dit nodig mocht zijn.

Woningbouw in De Beljaart
De gemeente en de projectontwikkelaar zijn ook overeengekomen dat de projectontwikkelaar voor het nadelig saldo gecompenseerd wordt. De compensatie bestaat uit bouwrechten voor 130 woningen in de toekomstige woonwijk De Beljaart. De woningen worden in een periode van maximaal vijf jaar gerealiseerd, hetgeen neerkomt op zon 26 te bouwen woningen per jaar. De gemeente verwacht dat de bouw van de eerste serie woningen in 2006 kan starten. In de overeenkomst tussen de gemeente en de projectontwikkelaar is opgenomen dat de projectontwikkelaar de grond op normale wijze, dus tegen betaling, afneemt. De grond voor de te bouwen woningen wordt geleverd tegen de in dat jaar geldende gemeentelijke prijs. De grondprijzen en de prijzen van de woningen zullen marktconform zijn. De gemeente levert de grond bouwrijp op.