GAIA

RITUELE SLACHTINGEN: GAIA GEEFT MINISTER MARINO KEULEN PLUIM VOOR ZIJN PLEIDOOI VOOR ALTERNATIEVEN EN BETREURT UITSPRAKEN SPA-KAMERLID TEGEN ALTERNATIEVEN

Na klachten van GAIA trad politie op tegen illegale thuisslachtingen in Houthalen, Maasmechelen en Molenbeek

21 januari 2005

Persbericht

© GAIA

GAIA geeft Vlaams minister van Binnenlands Beleid en Inburgering Marino Keulen een pluim n.a.v. zijn uitspraken in verband met het Offerfeest. Dierenrechtenorganisatie GAIA vindt dat minister Keulen overschot van gelijk heeft met zijn pleidooi voor het vervangen van rituele schapenslachtingen door alternatieve offers zoals donaties voor slachtoffers van rampen. Die richting moeten we uitgaan. Dat is een goede zaak voor het verloop van de organisatie van het Offerfeest in wettelijke omstandigheden. In de eerste plaats is dat ook goed voor de schapen, die ook in een slachthuis of tijdelijk erkende slachtinrichting onverdoofd gekeeld worden bij een rituele slachting. GAIA betreurt dan ook ten zeerste de uitspraak van SP.A-kamerlid Cemal Caydarli, die alternatieven maar niks vindt. Caydarli wil blijkbaar geen duurzame oplossing voor het probleem van de rituele slachtingen, stelt GAIA vast. Volgens Caydarli gaat het om het symbool en heeft God op zich geen nood aan een schaap of kameel. Als het dan toch om het symbool gaat, moet men ook geen dieren onnodig laten lijden, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.
Het lijdt geen twijfel dat gisteren nog zeer veel schapen illegaal ritueel thuis thuis geslacht, vermoedelijk minder in Vlaanderen dan in Brussel en Wallonië. In Molenbeek alleen al liet het parket na klacht van GAIA 400 personen verbaliseren die slachtafval van thuis ritueel geslachte schapen kwamen deponeren in containers. Die had staatssekretaris Kir laten plaatsen voor moslims die ondanks het wettelijk verbod toch thuis slachtten. Na klachten van GAIA kreeg een moslim in Houthalen van de politie een boete omdat hij illegaal thuis geslacht had. In Maasmechelen stelde de politie proces-verbaal op tegen een moslim die twee schapen slachtte in zijn tuin. In Molenbeek kreeg een moslim een boete omdat hij een schaap vervoerde in zijn koffer. In Ronse vroeg GAIA de politie in te grijpen omdat in het slachthuis schapen met vastgebonden poten in de gesloten koffer van hun auto aangevoerd werden. Ook dat is verboden. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage

90 Paleizenstraat
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be