Waterschap Groot Salland

Waterschap wijst Luttenbergerven aan als waterconserveringsgebied

21 januari 2005

Het Waterschap Groot Salland heeft het Luttenbergerven aangewezen als eerste waterconserveringsgebied. Deze aanwijzing werd mogelijk, doordat het waterschap in samenwerking met de naast gelegen agrariër en Staatsbosbeheer een bufferzone heeft gecreëerd tussen het Luttenbergerven en het landbouwgebied. Door de aanwijzing spreekt het waterschap met Staatsbosbeheer en de naast de gelegen agrariër af dat zij er alles aan doen om zoveel mogelijk grondwater vast te houden in de grond.

Nieuw waterbeleid
Het aanwijzen van het Luttenbergerven als waterconserveringsgebied is een vorm om invulling te geven aan het nieuwe Waterbeleid voor de 21e eeuw. Dit nieuwe, door het Rijk uitgestippelde, beleid draait om het meer ruimte geven aan water. Dit kan door het beter conserveren van water in de grond en het vergroten van de mogelijkheden van bergen van water in sloten, rivieren en meren. Beide vormen van water vasthouden leiden tot minder hoge piekafvoeren en vermindering van verdroging. Het nieuwe waterbeleid is een reactie op een aantal perioden met wateroverlast in de jaren '90 en de verdroging die sinds de jaren '70 optreedt in natuur- en landbouwgebieden.

Ontwatering
Om optimale landbouwomstandigheden en uitgebreide woningbouw mogelijk te maken, is Nederland in de jaren '60 en '70 grootschalig ontwaterd. Dit heeft naast wateroverlast in perioden met veel neerslag, voornamelijk geleid tot verdroging in de zomer. Deze verdroging is het best zichtbaar in natuurgebieden die vragen om natte omstandigheden.

Luttenbergerven
Het Luttenbergerven is een natuurgebied dat sterk gevoelig is voor verdroging. Dit gebied herbergt het grootste aaneengesloten areaal blauwgraslanden. Blauwgraslanden kwamen rond 1900 op diverse locaties voor in Nederland. Deze graslanden zijn echter zeer zeldzaam geworden in Nederland en Europa. Dit komt mede omdat ze vragen om zeer specifieke milieu-omstandigheden. De bodem moet arm zijn, het grondwater hoog staan en dit grondwater moet zich enigszins mengen met regenwater. Ook verdragen deze graslanden slecht zure regen en nitraat. Het instandhouden van deze blauwgraslanden vraagt daarom om een uitgekiend beheer van Staatsbosbeheer en waterschap.

Door de recent genomen maatregelen, de aanleg van een bufferzone en het aanwijzen van het Luttenbergerven als waterconserveringsgebied, zijn enkele kleine stappen genomen in het versterken van het watersysteem om de blauwgraslanden verder te ontwikkelen. Deze maatregelen zijn genomen aan de oostkant van het ven. Ook aan de westkant wil Staatsbosbeheer samen met het waterschap in het kader van de Reconstructie Grensweg kijken of er mogelijkheden zijn voor het nemen van maatregelen om het ven beter te beschermen.

klokjesgentiaan.jpg (120 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting

luttenbergervenluchtfoto.jpg (125 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting

luttenbergerven.jpg (68 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting