Bouwfonds

Tentoonstelling Paleis Den Haag: HOUT EN STEEN, hedendaagse grafiek uit de Bouwfonds kunstcollectie

Op vrijdag 21 januari opent bij het Escher in het Paleis de tentoonstelling: HOUT EN STEEN, hedendaagse grafiek uit de Bouwfonds kunstcollectie. Hierin wordt de stand van zaken in Eschers favoriete technieken, de houtsnede en de litho, getoond.

Sinds de opening twee jaar geleden trekt het werk van M.C. Escher in het Paleis aan het Haagse Lange Voorhout een grote stroom bezoekers. Naast het gebruikelijke museum publiek komen veel jonge mensen, vooral scholieren al dan niet in klassikaal verband. Het uitgebreide overzicht van Eschers werk wordt over twee verdiepingen geëxposeerd. Daarnaast zijn op de tweede verdieping verschillende extra tentoonstellingen gehouden die soms direct met het paleis hadden te maken, foto's van Helena van der Kraan, of Eschers invloed op een andere kunstenaar liet zien zoals in het overzicht van de Hongaarse graficus Istvan Orosz.

Bouwfonds is een internationale vastgoedonderneming, die sinds dertig jaar hedendaagse kunst verzamelt. De collectie is toonaangevend in Nederland. Naast schilderijen, sculpturen, fotoâs en video, heeft Bouwfonds een aanzienlijke verzameling grafiek bijeengebracht. Voor de tentoonstelling HOUT EN STEEN, hedendaagse grafiek uit de Bouwfonds kunstcollectie is een keuze gemaakt uit dit rijke bezit. Er is gezocht naar kunstenaars die een andere opvatting hebben over de houtsnede en de litho dan Escher, hierdoor ontstaat een mooie wisselwerking met zijn werk. Zo gebruiken in tegenstelling tot Escher Jacomijn Engelsen en Fang Lijun bijvoorbeeld enorme formaten en maken Carel Visser en Joris Geurts abstracte houtsneden. De landschappen van Axel van der Kraan komen daarentegen qua onderwerpkeuze weer in de buurt van de jonge Escher. Bij de litho's wordt net zo'n grote diversiteit getoond: naast de abstracte werken van de Amerikaanse minimal artist Dan Flavin, staan de geheimzinnige figuren van de Belg Roger Raveel, tegenover de bijna-emblemen van Fons Haagmans komt het expressionisme van Alechinsky. Uit het oeuvre van Co Westerik zijn prachtige intieme werken gekozen die contrasteren met het veel robuustere werk van Koen Vermeule.

De tentoonstelling bestaat uit twee delen. Van 21 januari tot en met 13 maart wordt exclusief HOUT getoond met onder meer Axel van der Kraan, Jaap Wagemaker en Eric Andriesse. Op 18 maart opent vervolgens het tweede deel: STEEN met onder andere werk van Fons Haagmans, Gerrit Benner, Jörg Immendorf en Marlene Dumas. Bij iedere tentoonstelling wordt door foto's van een kunstenaar aan het werk de technische kant van de houtsnede, of litho uitgelegd.

Tentoonstelling : HOUT EN STEEN, hedendaagse grafiek uit Bouwfonds kunstcollectie
Van tot : 22 januari tot en met 15 mei
Openingstijden : di t/m zon 11.00- 17.00 uur
Telefoon : 070 - 427 7730
Fax : 070 - 427 7731
Website : www.escherinhetpaleis.nl

Persinformatie :Â
Paleis : Micky Piller 070 - 427 7967
Email : mpiller@escherinhetpaleis.nl of
svanalphen@escherinhetpaleis.nl
Bouwfonds: Sharon Oldenkotte 033 - 253 9294
Â
Paleis Lange Voorhout Den Haag