Erasmus MC


18-01-05: Leidt ontkokering gezondheidszorg tot gewenste effecten?

Rotterdam, 17 januari 2005 - Het oude ideaal dat het voor de dokter niet uitmaakt of mensen rijk of arm zijn, omdat de dokter alleen maar geïnteresseerd is in onze medische behoeften, zal geleidelijk aan verdwijnen. Dit stelt Margo Trappenburg tijdens haar inaugurele rede bij haar aanvaarding van de bijzondere leerstoel Patiëntenperspectief op 21 januari a.s. Deze leerstoel is verbonden aan het instituut Beleid en Management van de Gezondheidszorg van het Erasmus MC. De stichting Fonds PGO (Patiënten- en Gehandicaptenorganisaties en Ouderenbonden) financiert de leerstoel.

In haar oratie constateert Trappenburg dat de ontkokering op het gebied van de gezondheidszorg sinds eind jaren '70 tamelijk ver gevorderd is. Of dit echter de beloofde zegeningen heeft opgeleverd is volgens haar de vraag.

Patiënten hebben meer rechten gekregen, meer zeggenschap en zij krijgen als het nieuwe ziektekostenstelsel wordt ingevoerd ook meer keuzevrijheid. Onder het regime van de toekomstige Wet maatschappelijke ondersteuning krijgen gemeenten bovendien meer ruimte om integrale afwegingen en echte beleidskeuzes te maken ten aanzien van de zorgbehoeften van gehandicapte, chronisch zieke of oudere inwoners.

Keuzevrijheid een te hoge prijs?

Op het tweede gezicht zijn de effecten van de ontkokering in de gezondheidszorg volgens Trappenburg echter veel minder gunstig. Onderzoek wijst uit dat de meeste patiënten nauwelijks behoefte hebben aan keuzevrijheid in de zorg. Voor veel mensen betekent de overgang naar een nieuw stelsel meer administratieve lasten en een hogere premie. Bovendien stelt zij vast, zal de overgang naar een systeem gebaseerd op vraagsturing en individuele keuzevrijheid leiden tot meer ongelijkheid in de zorg. Als het aan de politiek ligt zullen we de zorg voortaan gaan beschouwen als iets dat we niet alleen zelf kiezen, maar ook voor onszelf kiezen en zelf zullen moeten betalen. In een tijd waarin de sociale cohesie toch al onder zware druk staat is het zeer de vraag of je de gezondheidszorg, op dit moment een gewaardeerde nadrukkelijk publieke voorziening, moet willen individualiseren.