Dienstenbond CNV

Archief

FloraHolland - Onderhandelingsresultaat
21-01-2005

CNV Dienstenbond heeft een onderhandelingsresultaat bereikt bij bloemenveiling FloraHolland in Rijnsburg. CNV Dienstenbondbestuurder Fedde Monsma: Na een werkonderbreking en enkele informele gesprekken zijn we weer formeel om tafel gaan zitten. Over de overwerkregeling hebben we goede afspraken kunnen maken, daar waar dat eerder niet mogelijk was. Bottom line is dat niemand er op achteruit gaat! Het woord is nu aan de leden.

De nadelige effecten van de overwerkregeling worden voor de huidige parttimers gecompenseerd door middel van contractaanpassing of financiële compensatie. Voor de huidige fulltimers geldt dat verrekening van toeslagen op dagbasis blijft. De verrekening van de uren gaat op weekbasis. In de oude situatie zou bij twee overuren 130 procent uitbetaald worden. Nu wordt 100 procent in tijd gecompenseerd. De toeslag van 30 procent wordt op weekbasis verrekend en verhoogd naar 50 procent. Dat is toch een mooi extraatje dat we er voor de leden hebben weten uit te slepen, aldus de vakbondsman. Voor nieuwe werknemers zal de nieuwe verrekenmethode gehanteerd worden.

FloraHolland is de grootste bloemenveiling van Europa met ruim 3000 medewerkers en vijf vestigingen in Nederland: Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Eelde en Venlo. Ongeveer drie jaar geleden zijn de vijf vestigingen gefuseerd. Vervolgens zijn de CAOs van lieverlee op elkaar aangepast. Omdat Rijnsburg de beste CAO had, moest het bij CAO-onderhandelingen telkens het meeste inleveren. Dit terwijl Rijnsburg als op één na grootste vestiging van FloraHolland het beste draait. Een nieuwe overwerkregeling eenzijdig ingesteld door de directie van Rijnsburg mondde in december uit in een korte actie. Na een door leden geaccepteerd eindbod ontstond er een verschil van mening over de uitleg van de overeenkomst. Een vergoeding voor overwerk op dagbasis veranderde in een minder gunstige regeling op weekbasis waar de leden geen toestemming voor hadden gegeven. Het onderhandelingsresultaat maakt een einde aan de impasse.

Hoofddorp, 20 januari 2005

Voor nadere informatie:
Fedde Monsma, bestuurder: (06)20471893
Lilly van Geest, persvoorlichter: (06)10884141