Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: NIMBY verzoek voor afzagen bomen bij NAVO basis

Dekker verstuurt NIMBY-verzoek voor afzagen bomen bij NAVO-basis

Minister Dekker (VROM) heeft de gemeente Onderbanken verzocht de nodige maatregelen te treffen voor het afzagen van zes hectare bos in de omgeving van de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen. Dit zogenoemde NIMBY-verzoek is erop gericht de benodigde vrijstelling te krijgen van de huidige bestemmingen van het gebied. Dat staat in een brief die zij heeft gestuurd aan de gemeente Onderbanken, waar de Schinveldse bossen onder vallen. De minister vindt het afzagen van de te hoge bomen nodig vanuit het oogpunt van operationaliteit van de vliegbasis en de veiligheid.

De afgelopen jaren is uitvoerig is gesproken over de noodzakelijke werkzaamheden in de Schinveldse bossen. Toen is ook gebleken dat de gemeente niet bereid is medewerking te verlenen aan het afzagen van de bomen. Met het NIMBY-verzoek vraagt de minister aan Onderbanken alsnog vrijstelling te verlenen van de huidige bestemmingen van het gebied. Op die manier wordt het mogelijk over te gaan tot het afzagen van een deel van de bossen. Een ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet is inmiddels door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verleend. De minister stelt dat er geen andere vergunningen en ontheffingen nodig zijn voor het afzagen van de bomen. Weigert de gemeente haar medewerking dan verleent de minister de vrijstelling zelf.

In de brief schrijft Dekker dat het afzagen van de bomen niet zal leiden tot meer geluidsoverlast. Landende vliegtuigen zullen niet lager overkomen dan in de huidige situatie. Stijgende vliegtuigen zouden een iets lagere baan kunnen aanhouden, maar de geluidsconsequencies daarvan zullen niet merkbaar zijn. Ter compensatie van de ingreep in de bossen zal in overleg met de regio elders zes hectare bos worden aangelegd.

Op verzoek van de Tweede Kamer zijn geluidsmetingen verricht. Deze worden nog nader uitgewerkt. De minister benadrukt in haar brief opnieuw dat deze metingen los staan van haar besluit over de nimbytoepassing. De meetgegevens zal de minister wel gebruiken om bij Defensie en de NAVO druk uit te blijven oefenen om de geluidsoverlast te verminderen voor de bewoners in het gebied. De minister van VROM en de staatssecretaris van Defensie hebben uitvoerig met de Tweede Kamer van gedachten gewisseld over de nimbytoepassing. De resultaten daarvan zijn meegenomen bij het uiteindelijke besluit.