CENTRAAL BROUWERIJ KANTOOR

Energiegebruik in brouwerijen daalt sterk

PERSBERICHT

Energiegebruik in brouwerijen daalt sterk
Nederlandse brouwerijen voltooien als eerste branche tweede ronde energiebenchmark

Brouwerijen gaan steeds efficiënter met energie om. De groep best presterende brouwerijen in dit opzicht werkt zelfs ruim 10 % efficiënter dan vier jaar geleden. Dat is de belangrijkste conclusie van het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) op basis van het rapport: Benchmarking Energy Efficiency World-wide in the Beer Industry 2003. Het rapport vergelijkt de energie-efficiency van brouwerijen over de hele wereld.
In het convenant benchmarking energie-efficiency is afgesproken dat het Nederlandse bedrijfsleven in 2012 tot de wereldtop qua energie-efficiency behoort. De Nederlandse brouwerijsector is de eerste branche in Nederland die de tweede ronde van het energiebenchmarkconvenant afsluit. Een delegatie van het bestuur van het CBK heeft het rapport vandaag overhandigd aan Staatssecretaris Van Geel van VROM.

In totaal hebben meer dan 150 grote brouwerijen uit 50 landen meegedaan aan de benchmark, uitgevoerd door KWA/BRI in opdracht van het CBK.
Bijna een verdubbeling van het aantal respondenten uit de eerste ronde van vier jaar geleden. Een mooi resultaat dat aangeeft dat deze methode uit de hele wereld belangstelling heeft gewekt, stelt Robert Seegers van het Centraal Brouwerij Kantoor. De eerste benchmarkronde was al succesvol en we hadden de ambitie om dit resultaat verder uit te bouwen. Dat is gelukt. Nederlandse brouwerijen scoren in het algemeen goed op het gebied van efficiency en zitten in of rond de wereldtop. Voor zover echter de indruk bestond dat we op basis van de resultaten van de eerste benchmark de komende jaren achterover konden leunen, is die nu weggenomen. De Nederlandse brouwerijen zullen de komende jaren fors moeten blijven investeren om ook in 2012 tot de wereldtop te behoren. In de afgelopen 15 jaar hebben de Nederlandse brouwerijen meer dan 35 % energiebesparing bereikt.

Amsterdam, 21 januari 2005.

Het Centraal Brouwerij Kantoor vertegenwoordigt de 9 grootste brouwerijen in Nederland en daarmee 99,9 % van de Nederlandse bierproductie. Nederland is de grootste bierexporteur ter wereld. In onze branche werken circa 8.000 mensen. Meer dan 80 % van het Nederlandse bier wordt verpakt in hervulbare verpakkingen. Meer informatie op www.cbk.nl

Meer informatie:
Robert Seegers, tel. 020 6252251
e-mail: seegers@cbk.nl

De bijbehorende foto is beschikbaar via ANP Fotonet, de digitale beeldbank en www.anp-photo.com

21 jan 05 11:10