Dienstenbond CNV

Archief

Maetis - wijst de bonden de deur uit
21-01-2005

Ja, u leest het goed en inderdaad is het jaar 2005 en niet 1930. Tijdens een kort overleg op 19 januari 2005 heeft Maetis arbo laten weten geen heil meer te zien in de samenwerking met de betrokken vakorganisaties (ABVAKABO FNV, De Unie Zorg en Welzijn en CNV Dienstenbond). Zij heeft per ommegaande het overleg over allerlei zaken, zoals CAO en reorganisaties, afgebroken. Maetis denkt het gemakkelijker/beter te kunnen regelen zonder bemoeienis van de vakbonden en zonder gezeur over het goed regelen c.q. verbeteren van arbeidsvoorwaarden dan wel over het goed opvangen van de sociale gevolgen voor de door een reorganisatie getroffen werknemers. Klaarblijkelijk wil Maetis de lastige vakbonden vervangen door een andere (soepelere, makkelijkere en het liefst geen nee zeggende) overlegpartner. Wij als vakorganisaties denken dat zij mede gelet op de timing van deze stap dat Maetis midden in een groot herstructureringstraject zit en verschillende reorganisaties heeft aangekondigd waarbij grote aantallen werknemers hun (zekerheid op een) baan en/of (een deel van) hun arbeidsvoorwaarden dreigen te raken- het vooral goedkoper wil maken. Hiervoor zult u als werknemer de prijs moeten betalen. Wilt u dat?

Maetis arbo heeft een paar voorbeelden genoemd waaruit naar haar mening blijkt dat het hier en daar in contacten met bonden niet goed zou gaan. Het gaat hier met name om meningsverschillen over de interpretaties van de teksten van de CAO en/of het sociaal plan dan wel de uitvoering daarvan in de praktijk. Ook vindt Maetis dat de verhouding tussen de vakbonden en de OR verstoord is en dat vindt zij slecht voor de positie van de OR binnen het bedrijf. Maetis heeft toegezegd haar besluit aan de bonden tevens op schrift te zullen sturen. Daarnaast zal Maetis de komende dagen duidelijk maken hoe zij zal omgaan met de tussen haar en ons (vakbonden) gemaakte afspraken in het kader van de CAO en het sociaal plan.

Wij daarnaast zijn erg geĂŻnteresseerd in met wie en op welke manier Maetis denkt de arbeidsvoorwaarden respectievelijk sociale gevolgen van reorganisaties en outsourcingtrajecten voortaan te gaan regelen. Gaat zij dat doen met de OR of met de individuele werknemer of misschien gewoon eenzijdig vaststellen?

En wat nu?
U kunt dit accepteren en de handdoek in de ring gooien, maar u kunt er ook voor kiezen de vakbonden te steunen en als leeuwen terug te vechten en Maetis laten zien wat u precies waard bent. Maetis moet beseffen dat haar werknemers die hun bedrijf te allen tijde door dik en dun hebben gesteund, beter verdienen. U bent eerder het kind van de rekening geworden van het in het recente verleden zichtbare mismanagement, dat de voornaamste reden was om te reorganiseren en afscheid te moeten nemen van vele werknemers. U bent ook in 2002 opnieuw gestraft voor uw loyaliteit omdat u -ondanks de serieuze pogingen daartoe van de vakbonden- niet in opstand wilde komen tegen het bedrijf vanwege de gestrande CAO-onderhandelingen. Daardoor is er toen geen enkele verbetering in arbeidsvoorwaarden geweest en geen salarisverhoging. En nu weer wordt u gevraagd om de rest van wat overblijft ook in te leveren.

De bonden zullen ook de komende tijd zoals altijd samen optrekken. Dit is goed om zo veel en krachtig mogelijk leden en niet leden te kunnen mobiliseren. Samen staan wij sterker. Daarom doen wij een dringend beroep op u om uw collegas te benaderen en de niet georganiseerde collegas uit te nodigen om lid te worden en/of mee te doen.

N.B.: Wij adviseren iedereen die in een reorganisatie- c.q. outsourcingstraject zit om geen stappen te nemen of papieren te ondertekenen alvorens daarover met zijn vakbond te overleggen. Onze juristen c.q. bestuurders zullen u stapsgewijs begeleiden in ieder individueel en/of collectief traject.

Uw reactie
Via bijgaand formulier kunt u uw mening, opmerkingen en bevindingen kenbaar maken.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met uw bestuurder Ahmed Kansouh, bereikbaar per telefoon (010)2651111 of per e-mail: rotterdam@cnvdibo.nl