UNIVERSITEIT NYENRODE

Ethisch gedrag medewerkers snel te meten

Ethisch gedrag medewerkers snel te meten

Breukelen, 21 januari 2005

Het Nyenrode Center for Sustainability lanceert de Nyenrode IntegrityScan. De IntegrityScan biedt organisaties de mogelijkheid om snel het ethisch gedrag van haar medewerkers in kaart te brengen. Het instrument is ontwikkeld met prof. dr. Linda Treviño, een van 's werelds toonaangevende experts in ethiek en integriteitmanagement, en in samenwerking met Heineken.

Met de IntegrityScan wordt er eerst antwoord gegeven op vragen als: hoe gedragen medewerkers zich ten opzichte van de organisatie? Ten opzichte van elkaar? Ten opzichte van stakeholders? Vervolgens wordt inzicht verkregen in achterliggende factoren die het ethisch gedrag van de medewerker sturen: de kwaliteit van ethiekmanagement, de organisatiecultuur, het organisatieklimaat en de wijdere sociaal-culturele en sociaal-economische omgeving. Op basis van de gedragsverklaringen die het onderzoek oplevert worden concrete managementaanbevelingen gedaan.

Ronald Jeurissen, Professor of Business Ethics van het Nyenrode Center for Sustainability: 'Organisaties reageren meestal te laat op integriteitproblemen, namelijk pas als er een schandaal is geweest. Nyenrode wil graag aan de normalisatie van ethiekmanagement bijdragen door een managementinstrument te ontwikkelen. Op het werk is de zorg om integriteit en een verantwoordelijke werkwijze minstens zo belangrijk als kwaliteitsbewaking, veiligheid en gezondheid.'

De Nyenrode IntegrityScan is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke onderzoeksinstrumenten op het terrein van ethiekmanagement en organisatiepsychologie. Resultaten van decennia internationaal wetenschappelijk onderzoek zijn samengebracht tot een praktisch, interventiegericht instrument, dat managers een stevige houvast geeft voor het nemen van heel gerichte maatregelen, alsmede voor het bepalen van de hoofdlijnen van het integriteitbeleid op langere termijn.

Over Nyenrode
Universiteit Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op ondernemerschap in een internationale omgeving. De universiteit biedt onder meer masteropleidingen aan op het gebied van bedrijfskunde, rechten en accountancy. Opgericht in 1946 door en voor het bedrijfsleven is Nyenrode tevens kennis- en ervaringscentrum voor managers en ondernemers.


- EINDE BERICHT -

Noot voor de redactie (