VU Medisch Centrum

Hoogleraar voorziet door commercialisering versmalling oogheelkundige kennis

Hoogleraar oogheelkunde prof. Peter Ringens van het VU medisch centrum ziet door toenemende commercialisering in zijn vakgebied de specialistische kennis versmallen tot enkele standaardingrepen. Ringens spreekt deze zorg uit in zijn oratie op 21 januari. Door het commerciële werk buiten ziekenhuizen en doordat de politiek de concurrentie tussen ziekenhuizen stimuleert, reduceert het palet van ingrepen en is er onvoldoende aandacht voor complexe, topreferente zorg. Een ontwikkeling die voor patiënten met complexe aandoeningen grote gevolgen zal hebben.

Zijn zorg betreft vooral de nadrukkelijke aandacht voor standaardingrepen in algemene ziekenhuizen, zoals de staaroperaties die snel achter elkaar gedaan kunnen worden en veel geld opleveren. Cataracten worden veelvuldig geopereerd, omdat het een betrekkelijk eenduidig product is. Daar kun je een organisatie op afstemmen, je kunt als het ware een focussed factory maken. In een commercieel systeem waar wij nu naartoe bewegen, wordt de prijs leidend, niet de kwaliteit. Maar ook de uittocht van oogartsen naar commerciële klinieken verontrust hem.

De steeds geringere aandacht voor hoogwaardige zorg in de oogheelkunde is volgens Ringens mede te wijten aan het tekort aan oogartsen. De berekening van het aantal specialisten dat binnen een bepaalde medische discipline werkzaam zou moeten zijn, wordt voor de oogheelkunde steeds laag gehouden. Door de toenemende werkdruk en de ongunstige wegingsfactor in de ziekenhuizen zijn steeds meer oogartsen commerciëler daarbuiten gaan werken.

Hij denkt dat de universitair medische centra een specifieke honorering zouden moeten blijven behouden voor hun bijdrage aan de diversiteit in behandeling en de aandacht voor topreferente zorg. Daarnaast zou de regie over de zorg neergelegd moeten worden bij de patiënt en niet bij de zorgverzekeraar. Dit kan door middel van centrale kostenbeheersing van de overheid terwijl de patiënt besluit of hij al dan geen eigen bijdrage voor een specifiek product bij een specifieke zorgverlener wil.