Gemeente Breda

Gemeente start met herziening Bestemmingsplan

Met het vaststellen van de projectdefinitie bestemmingsplan buitengebied Breda Zuid door het college van burgemeester en wethouders, is een begin gemaakt met de actualisering van het bestemmingsplan buitengebied Breda Zuid.

Een belangrijke aanleiding voor een spoedige herziening van ten minste een deel van de bestemmingsplannen voor het Bredase buitengebied is, dat het huidige bestemmingsplan Buitengebied Breda inmiddels 11 jaar oud is. Los van de noodzaak vanuit de Wet op de Ruimtelijke Ordening om het bestemmingsplan na 10 jaar te vernieuwen, is er ook voldoende inhoudelijke aanleiding om tot een herziening over te gaan. Zo vraagt het Reconstructieplan De Baronie, dat door de provincie is vastgesteld, een planologische doorwerking in gemeentelijke bestemmingsplannen buitengebied. Een andere reden is dat aan een deel van het huidige bestemmingsplan goedkeuring is onthouden, zodat een plan geldt dat dateert uit 1974. Dit heeft nadelige gevolgen voor de landschapsecologische zone van Het Lies. Ook in het plangebied van de voormalige gemeente Rijsbergen is te veel toegestaan; landschapselementen en cultuurhistorische groenstructuren zijn daarmee vogelvrij. Een actueel bestemmingsplan heeft daarnaast als belangrijk doel het beperken van het enorme aantal artikel 19-procedures, die momenteel gevolgd moeten worden.

Het bestemmingsplan Buitengebied Breda Zuid wordt begrensd door de aaneengesloten plangebieden van de bestemmingsplannen Buitengebied Breda Zuid (1992), Buitengebied Breda-West (1992), Buitengebied Nieuw Ginneken en Buitengebied Rijsbergen (zie bijgaand kaartje). Ook worden beperkte gedeelten van het bestemmingsplan Breda Zuid en bestemmingsplan Hazeldonk binnen de plangrens meegenomen die tot het buitengebied behoren.
Het resultaat van het project is
1. een integrale herziening van het bestemmingsplan buitengebied van de oude gemeente Breda (1993) en een gedeelte van de bestemmingsplannen Buitengebied Rijsbergen (1983), Breda-Zuid en Hazeldonk met inachtneming van de consequenties van het Reconstructieplan De Baronie.
2. Een aanpassing van het bestemmingsplan Buitengebied Nieuw Ginneken (1996)

Communicatie en Planning Vanaf het begin van het traject zal regelmatig overleg plaatsvinden met een klankbordgroep, waarin vertegenwoordigers van betrokken belangengroepen zitten. Dit najaar is de inspraakprocedure gepland op het voorontwerp bestemmingsplan.

Breda, 21 januari 2005