Provincie Limburg

GS: Vergunning verlenen aan Edelchemie ondenkbaar Gedeputeerde Staten achten het ondenkbaar dat een nieuwe

milieuvergunning aan Edelchemie kan worden verleend. Dit besluit hebben zij vandaag kenbaar gemaakt aan de Raad van State. Ook hebben GS de Raad van State vandaag meegedeeld dat zij het bezwaar van Edelchemie over het buiten behandeling laten van een aanvraag voor een revisievergunning ongegrond hebben verklaard.

Nu gebleken is dat Edelchemie niet in staat is een financiële zekerheid te stellen van 900.000,-, is het realiseren van een scenario in afgeslankte vorm niet realistisch, aldus GS. Bovendien zijn de benodigde financiële middelen voor een nieuwe ontvankelijke vergunningsaanvraag op 1 maart 2005 vele malen hoger dan het bedrag waarvoor Edelchemie een financiële garantstelling moest afgeven.

Ten aanzien van het advies van de Adviescommissie bezwaarschriften Provincie Limburg stellen GS het volgende: Wij hebben het advies, zoals voor alle adviezen geldt, aan een eigen beoordeling onderworpen. Hierbij zijn wij tot de conclusie gekomen dat het advies naar inhoud en wijze van totstandkoming niet deugdelijk en volledig is. Vandaar dat wij een second opinion hebben gevraagd aan DHV Ruimte en Mobiliteit BV te Amersfoort. Eigen beoordeling en het advies van DHV hebben ons doen besluiten het bezwaar van Edelchemie ongegrond te verklaren.

Beide besluiten zijn vandaag aan de voorzitter van de Raad van State en Edelchemie gezonden. GS wachten nu de besluitvorming van de Raad van State af. Er zullen geen handhavingsactiviteiten richting Edelchemie starten tot de uitspraak van de Raad van State. Deze uitspraak wordt op korte termijn verwacht.

21-1-2005 12:34