FNV Bouw

datum: 21-01-2005

Internationale vakbeweging helpt in Azië

De internationale vakbeweging heeft tal van initiatieven ontwikkeld ten behoeve van de slachtoffers van de tsunami. Bonden in het rampgebied helpen bij de eerste opvang van slachtoffers en het ruimen van puin. Organisaties elders begonnen meteen met het inzamelen van geld en bekijken hoe ze straks een rol kunnen spelen bij de wederopbouw.

In Nederland besloot de FNV meteen na de jaarwisseling om een bedrag van honderdduizend euro over te maken op giro 555. Dat geld wordt opgebracht door de bonden. Bij FNV Bouw namen enkele afdelingen in het noorden het initiatief om alle lokale afdelingen te vragen één euro per lid te storten op een speciale bankrekening. Het bondsbestuur zal de binnengekomen gelden afronden tot een mooi bedrag. Deze actie loopt nog. Veel medewerkers van FNV Bouw steunen de slachtoffers door het inleveren van een verlofdag.

Naast de vele doden, vermisten en gewonden en hun wanhopige familieleden, zijn miljoenen mensen in Azië al hun bezittingen, hun werk en het dak boven hun hoofd kwijtgeraakt. Het zal veel tijd, geld en menskracht kosten om hen weer een menswaardig bestaan te bieden. Ook daar wil de internationale vakbeweging bij helpen. Vooruitlopend daarop schonk FNV Bouw zijn zusterorganisatie in Indonesië, de hout- en bosbouwbond Kahutindo, al vijfduizend euro aan noodhulp. Kahutindo is één van de bonden in de regio die zelf meteen na tweede kerstdag in het zwaar getroffen Noord-Sumatra begon met praktische hulpverlening. De bond telt in eigen gelederen doden en gewonden en meldt dat duizenden mensen die werkzaam waren in bouw, hout en bosbouw al hun bezittingen zijn kwijtgeraakt. De Internationale Bond van Bouw- en Houtarbeiders (IBBH) meldt dat ook in India de bonden rapporteren dat er veel slachtoffers zijn onder de eigen achterban. Ook hier is sprake van duizenden die door het natuurgeweld van huis en haard zijn verdreven.

Veel bonden in de bouwsector hebben de IBBH te kennen gegeven ook daadwerkelijk te willen gaan helpen bij de wederopbouw. De IBBH bespreekt dit aanbod met zijn lidorganisaties ter plaatse. Hulp in de vorm van menskracht is alleen nuttig als die past in een groter plan voor de wederopbouw. FNV Bouw sluit zich bij die opvatting aan en zal eventuele activiteiten op dat gebied afstemmen met de IBBH en zusterorganisaties in de regio.