Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties



Remkes en drie politiebonden eens over vernieuwd politie-uniform

21 januari 2005

Minister Remkes en drie van de vier politiebonden zijn het eens over een vernieuwd politie-uniform. Het leren jack verdwijnt op termijn, maar politiemensen die nu al een leren jack hebben, mogen dat tot 2015 blijven dragen. Tot eind 2007 kunnen zij hun huidige leren jack nog vervangen voor een nieuw exemplaar. Deze concessie heeft minister Remkes gedaan, omdat veel politiemensen sterk aan het leren jack gehecht zijn. Eerder wilde Remkes het leren jack in één klap voor iedereen afschaffen. Verder zijn bij het vernieuwde uniform een blauw jack van moderne stof en een parka (halflange jas) de standaard. De politie krijgt geen cap, en houdt voorlopig de platte pet. Wel wordt gekeken naar andere hoofddeksels voor verschillende werkomstandigheden en seizoenen.

De drie politievakbonden waarmee overeenstemming is bereikt over het uniform zijn de ACP, de VMHP en de ANPV. De NPB kon uiteindelijk niet instemmen met de bereikte afspraken.

Bekijk foto's van het nieuwe politie-uniform:
* Dames en heren
* Dames
* Heren
---

Jassen, wapenkoppel en overhemden

Standaard krijgt de politie een blouson (jack van moderne, blauwe stof) en een halflange parka als jas. De koppel (riem) wordt onder de parka gedragen. Dit besluit was al eerder genomen. In het eerste ontwerp zou de koppel over de parka heen gedragen worden, maar dan zouden politiemensen bij het uitdoen van hun jas eerst hun koppel met wapens moeten afleggen. De koppel over de parka kon ook door belagers makkelijk vastgegrepen worden. Deze beide aspecten maakten het onveilig de koppel over de jas heen te dragen. In het nieuwe model kunnen politiemensen via splitten met ritsen in de parka bij hun pistool en pepperspray. Wel wordt nog gekeken naar het snel kunnen grijpen naar de reservepatroonhouder. Mogelijk leidt dit nog tot kleine aanpassingen.

Op de rug van blouson en parka staat op een flap het woord "politie". Deze flap is weg te vouwen en af te sluiten met een rits. De bevestiging is aangepast, zodat de flap niet als "handvat" door belagers gebruikt kan worden.

Op termijn verdwijnt het leren jack. Maar omdat sommige politiemensen erg hechten aan het leren jack, mogen zij het tot 2015 blijven dragen als zij het nu al hebben. De laatste leren jacks kunnen tot en met 31 december 2007 besteld worden voor degenen die het ook nu al hebben. Met ingang van 13 januari 2005 (de datum van het overleg met de politiebonden) kunnen politiemensen die nu nog geen leren jack hebben, er echter geen meer bestellen. Ook aspiranten krijgen vanaf deze datum geen leren jack meer. Volgens Remkes en de politiebonden moet het uniform niet alleen gezag uitstralen, maar ook duidelijk maken dat de politie open, benaderbaar en sympathiek is. Verder heeft de betere kwaliteit van moderne stoffen de doorslag gegeven voor de keuze voor een nieuw stoffen jack.

De huidige koppel met veiligheidsbevestiging ("beltkeeper") blijkt in de praktijk niet te bevallen. Afgesproken is dat er uiterlijk in het voorjaar van 2006 een nieuw model ingevoerd zal zijn. Remkes heeft toegezegd dat in de tussentijd politiemensen vrij zijn om zelf een ander merk of type koppel te kiezen.

Het overhemd van alle politiemensen wordt wit. Nu wordt in sommige korpsen nog een lichtblauw overhemd gedragen, maar dat is niet meer in productie. Minister Remkes heeft de politiebonden toegezegd dat iedereen zeven in plaats van vijf overhemden krijgt (zowel met korte als met lange mouw, totaal dus 14 overhemden). Dit in verband met het soms veelvuldig moeten verschonen en dus wassen.

Geen cap

De politie krijgt geen cap, maar houdt vooralsnog de platte pet als onderdeel van het vernieuwde uniform. De oorspronkelijk ontworpen cap kwam op onderdelen slecht uit de draagproeven. Veel politiemensen vonden de cap te weinig gezag uitstralen. Ook het publiek was verdeeld, bleek uit onderzoek. Terwijl andere kledingstukken van het vernieuwde uniform door zo'n 70 à 75 procent van het publiek positief werden beoordeeld, gold dat voor de cap maar voor ruwweg 50 procent. Wel zal gekeken worden naar andere hoofddeksels, die onder bepaalde omstandigheden in het politiewerk beter geschikt zijn. De huidige bontmuts blijft voor winterse weeromstandigheden voorlopig onderdeel van het kledingpakket, totdat in het algemeen over hoofddeksels voor verschillende omstandigheden een nieuwe keuze is gemaakt.

Overige standaardkledingstukken en regels

In februari vorig jaar werden Remkes en de politiebonden het al eens over andere onderdelen van het vernieuwde uniform: tuniek (colbertjasje), overjas, zomerpantalon, winterpantalon voor mannen, zomerhandschoenen, regenbroek, trui, sokken, stropdas, slip-over, hoed voor vrouwen en pet. Het ministerie en de drie politiebonden zijn het nu ook eens geworden over de winterpantalon voor vrouwen. Over de uitvoering van winterhandschoenen zal later worden gesproken. Het gaat er hier om de optimale combinatie te vinden van voering tegen kou, snijveiligheid en toch voldoende soepelheid om pistool en pepperspray met handschoenen te kunnen gebruiken. Er liggen proefmodellen voor winterhandschoenen klaar om getest te worden. Ook wordt gevraagd wat de ervaringen met winterhandschoenen in Canada en IJsland zijn.

Politiemensen die op medisch advies of vanwege hun lichaamsmaten maatkleding, maatschoenen of afwijkende confectieschoenen nodig hebben, kunnen dit altijd krijgen. Totdat er centraal een nieuws assortiment schoenen is gekozen, zijn politiemensen vrij zelf schoenen aan te schaffen, zolang dit past binnen het beleid van het eigen korps.
Hoewel de stoffen van de standaardkleding voldoen aan alle anti-allergienormen, kunnen politiemensen die bijvoorbeeld allergisch zijn voor wol, ook kleding van een aangepaste stof krijgen.

Over de draagwijze van de kleding zal minister Remkes geen landelijke regels vaststellen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over het dragen van overhemden met lange of korte mouw en het dragen van pet of hoed. Hij laat dit over aan het overleg tussen korpsen en de ondernemingsraden. Ditzelfde geldt voor het vaststellen van wasvergoedingen. De hoofdcommissarissen zullen onderling afspraken maken om zo veel mogelijk te zorgen voor uniformiteit van de regels in heel Nederland. Maar door het overleg van de verschillende hoofdcommissarissen met hun eigen ondernemingsraden in de korpsen, kunnen er toch regionale verschillen ontstaan. Voor bepaalde aspecten zal eventueel regionaal overleg gevoerd moeten worden met de politiebonden.

Speciale kleding voor bijzondere groepen

De afspraken die nu gemaakt zijn gelden voor de politiemensen in de basispolitiezorg, de wijkzorg etc. Later zal nog gekeken worden naar de kleding van politiemensen in bijzondere functies, zoals mobiele eenheid, hondenbegeleiders, politie te water, verkeersdienst en politiemensen op mountainbike of te paard etc.. Dan zal ook gekeken worden naar een werkbroek voor politiemensen in de reguliere basispolitiezorg die met regelmaat in vuile of moeilijke omstandigheden moeten werken (opspringende vlooien in vervuilde panden, kruipwerk, vieze ondergrond, etc.). Het is niet de bedoeling dat korpsen naast de vastgestelde uniformen nog andere, eigen uniformen vaststellen voor bijzondere groepen van hun personeel (bijvoorbeeld voor baliemedewerkers). Politiemensen werken dus ofwel in een landelijk vastgesteld uniform, ofwel in hun eigen kleding.

Onderzoek

Bij het ontwerp van het vernieuwde uniform is gekeken naar veiligheid, draagcomfort en uitstraling (herkenbaarheid, uitstraling van gezag, benaderbaar zijn, er verzorgd uitzien ) en het bereiken van meer eenheid (uniformiteit).

De vernieuwde kledingstukken zijn getest in draagproeven. Dit heeft tot verschillende aanpassingen in de eerste ontwerpen geleid, zoals het aanbrengen van capuchons, verandering van de rugflap, en het dragen van koppel met wapens onder de parka.

Ook zijn de verschillende kledingstukken technisch getest in een laboratorium. Zo blijken de parka en blouson voldoende bescherming tegen kou te bieden. Wel wordt nog gekeken of een blouson met langer rugpand (of een andere aanpassing) voor politiemensen op mountainbikes mogelijk is, tegen optrekkende kou bij voorovergebogen zit op de fiets.

TNS NIPO heeft een representatief onderzoek gedaan naar wat het publiek vindt van de vernieuwingen van het politie-uniform, vooral over de uitstraling daarvan. Het herziene uniform blijkt iets beter te scoren dan het huidige. Een grote meerderheid (74 procent) van het publiek vindt het vernieuwde uniform goed passen bij de politie. Volgens TNS NIPO is dat een opvallend resultaat, aangezien mensen het vernieuwde uniform in de dagelijkse praktijk nog niet hebben kunnen zien.
Daarnaast kon iedereen via de website Externe link www.ministerremkes.nl zijn mening geven. Hierop zijn ruim 1400 reacties binnen gekomen. Zoals verwacht waren de reacties niet representatief voor de Nederlandse bevolking. Toch heeft minister Remkes ook deze reacties serieus genomen. Voor de standpunten van de politiebonden zijn vooral de raadplegingen in eigen kring doorslaggevend geweest.

Invoering

Het vernieuwde uniform wordt niet in één klap, maar stapsgewijs ingevoerd. Op het moment dat de huidige contracten voor kledingstukken aflopen, wordt het nieuwe model aangeschaft. Hierdoor zijn er geen extra kosten voor de korpsen. Korpsen kunnen er echter voor kiezen beeldbepalende kledingstukken als parka en blouson in één keer in te voeren. In dat geval zijn de kosten voor vervroegde afschrijving van de oude kledingstukken voor het politiekorps.