Gemeente Bodegraven

C2000-mast in Bodegraven

De gemeente Bodegraven heeft inmiddels diverse brieven ontvangen van burgers die hun bezorgdheid uitspreken over de komst van de C2000-mast langs de N11 nabij de Oud Bodegraafseweg. De gemeente wil hierbij graag uitleg geven over de gang van zaken rond de beslissing om deze mast te plaatsen. C2000 is het nieuwe digitale netwerk voor hulpdiensten. Dit netwerk is landelijk en is van groot belang voor de responstijden van hulpverleners bij calamiteiten. Eén van de belangrijkste eisen die zij stellen is een hoge dekkingsgraad. C2000 garandeert een landelijk dekking van minimaal 95 % buitenshuis. Dat betekent dat hulpverleners buitenshuis vrijwel altijd en overal in Nederland mobiel kunnen communiceren. Op dit moment is er nog onvoldoende radiodekking.

De gemeente Bodegraven ontving op 16 augustus 2004 een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken met de mededeling dat zij had besloten om een C2000 mast te plaatsen langs de N11 nabij de Oud Bodegraafseweg. Voor het plaatsen van een C2000 mast is geen bouwvergunning nodig. De gemeente Bodegraven is geen eigenaar van de gronden. Dat betekent dat de gemeente helaas geen invloed kan uitoefenen op plaatsing op die locatie.

De gemeente is wel in de gelegenheid gesteld om voor 1 september 2004 aan te geven of er bezwaren bestonden tegen deze locatie. Zo ja, dan moest de gemeente zelf een alternatieve locatie aanbieden die past binnen het beleid van het ministerie en het dekkingsprobleem oplost. De voorgestelde locatie nabij de Oud Bodegraafsweg kan toekomstige woningbouwontwikkelingen belemmeren en is bepalend voor het zicht als je Bodegraven binnenrijdt. In de korte aangeboden tijd heeft de gemeente zich daarom volledig ingezet om alternatieve locaties te vinden en te onderzoeken. Voorbeelden van alternatieven waren plaatsing bij de sportvelden, bij de zuiveringsinstallatie, op het bedrijventerrein, bij het verlengde van de Crolesbrug- oprit RW11 richting Den Haag en op het vrachtwagenparkeerterrein in Noord.

Deze alternatieven zijn aangeboden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie gaf echter aan dat op deze locaties het dekkingsprobleem niet zou worden opgelost. Ook was niet alle grond eigendom van de gemeente. De locaties werden dan ook direct afgewezen. Daarmee staat plaatsing langs de N11 nabij de Oud Bodegraafsweg vast.

Het ministerie geeft aan dat de radiogolven die afkomstig zijn van een C2000 station geen invloed hebben op de gezondheid of op apparatuur. Meer informatie over straling kunt u vinden op www.minbzk.nl. Indien u bezwaren heeft tegen de plaatsing van de C2000 mast dan kunt u deze richten aan Binnenlandse Zaken t.a.v. de heer T. van Houwelingen, Postbus 238, 3970 AE Driebergen.

Voor eventuele vragen over gezondheidsaspecten kunt u contact opnemen met mevr. A. Besselink van de GGD in Gouda, tel. (0182) 545 623.