Provincie Noord-Brabant


Brabant gecertificeerd voor interne milieuzorg

De provincie Noord-Brabant is een van de eerste provincies die is gecertificeerd voor milieuzorg voor haar organisatiebrede activiteiten op het gebied van facilitaire diensten. Staatssecretaris voor milieu, Pieter van Geel, reikte donderdag 20 januari het ISO-14001certificaat uit aan gedeputeerde Peter van Vugt. De provincie heeft de afgelopen jaren een groot aantal maatregelen getroffen om de milieubelasting door de organisatie, haar medewerkers en haar gebouwen te reduceren.

Grote resultaten heeft de provincie geboekt op het gebied van energieverbruik, reductie van kantoorafval, duurzame inkoop, ecologische voedingsproducten in het bedrijfsrestaurant, milieuvriendelijk woon- en werkverkeer en dienstreizen en spaarzaam gebruik van spoel- en drinkwater. De provincie wil hiermee ook een voorbeeld zijn voor andere overheden in Brabant. Staatssecretaris Van Geel benadrukte de belangrijke rol die overheden hebben als het gaat om een voorbeeldfunctie bij milieuzorg.
De ISO-14001 norm is een internationale norm voor het milieumanagementsysteem dat door het Nederlands Normalisatie Instituut is aanvaard en uitgegeven als Nederlandse norm. De provincie Noord-Brabant heeft haar systeem zodanig ingericht dat het is afgestemd op die norm. Een onafhankelijk bureau toetst periodiek of alle activiteiten voldoen aan de norm.
Gedeputeerde Van Vugt is trots dat de provincie dit certificaat voor haar facilitaire dienstverlening heeft behaald. Ook andere organisatieonderdelen bouwen aan de professionalisering van activiteiten volgens verschillende ISO kwaliteitsnormen. Eerder werd het bureau Milieumetingen gecertificeerd en werden de provinciale milieuvergunningverlening en het PPS project A59 beloond met een ISO-9001 certificaat. "Het is van groot belang dat processen en werkwijze binnen de provinciale organisatie betrouwbaar en zorgvuldig zijn om als provincie effectief en slagvaardig te kunnen handelen. Het behalen van een certificaat past in ons streven om als provincie betere producten sneller te leveren".